Johan Tops over Greenspeed Circulaire Schoonmaak: “Groener, gezonder en efficiënter”

Wij geloven al langer in een circulaire economie, waarbij je alles in kringlopen houdt en zoveel mogelijk circuleert. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Er worden zo weinig mogelijk eindige grondstoffen gebruikt en reststoffen worden zoveel mogelijk opnieuw ingezet in het systeem. We hebben deze circulaire economie-gedachte vertaald naar Circulaire Schoonmaak”, vertelt Johan Tops, commercial director bij Greenspeed. Met het Circulaire Schoonmaak-concept toont Greenspeed nogmaals zijn groene hart en bewijst het opnieuw ‘markt-challenger’ in mentaliteit en aanpak te zijn.

Kort gezegd, Circulaire Schoonmaak komt neer op het toepassen van de kringloopeconomie in de praktijk van de professionele schoonmaak. Tops: “Het Greenspeed Circulaire Schoonmaak-concept is geen volledig nieuwe koers, maar eerder een doorontwikkeling van het bestaande concept. We hebben steeds de ambitie gehad om pionier te zijn, zo ook vandaag met Circulaire Schoonmaak. We blijven van ambitie branden om steeds met nieuwe en frisse ideeën te komen, efficiënt en duurzaam van nature. Zo werden onze reinigingsmiddelen voor de professionele schoonmaak in 2013 als allereerste ter wereld Cradle to Cradle gecertificeerd. En behaalden we ooit ook als eerste het Nordic Swan Ecolabel op onze microvezelproducten.”

Twee cirkels
Het Greenspeed Circulaire Schoonmaak (CS)-concept is gebaseerd op twee cirkels: de technologische cirkel waarin het gebruik van microvezelmaterialen past, en de biologische cirkel waarin de Cradle to Cradle (C2C) detergenten vallen. Tops legt uit: “Onze Original microvezeldoeken gaan extra lang mee, zo’n 600 wasbeurten. Wat hergebruik en levensduur betreffen, is dat aantal erg hoog in vergelijking met de markt. In de praktijk zien we cases waar de Greenspeed Original zelfs meer dan 1000 wasbeurten meegaat. Uiteraard zijn daar voorwaarden aan verbonden, zoals de juiste wasmethode. Voor het wasproces van de microvezeldoeken stelt Greenspeed een duurzame oplossing voor met Wash Liquid, het enige C2C-wasmiddel wereldwijd. Voor de biologische cyclus van onze detergenten maken we maximaal gebruik van ingrediënten van plantaardige origine. Ingrediënten die dus hernieuwbaar en niet eindig zijn. Ook hier gaan we uit van een volledige levenscyclusanalyse en zijn de producten na gebruik in de absorptiefase eenvoudig en volledig biologisch afbreekbaar, zowel in aerobe als anaerobe omstandigheden. Dus als de schoonmakers onze producten gebruiken, komen ze na gebruik in het waterleven terecht, met een minimaal effect op het milieu. Zo is de cirkel rond.”

Circulaire gedachte, ook in verpakking
Tops vervolgt: “Ook trekken we de circulaire gedachte, waarbij we zo min mogelijk eindige grondstoffen inzetten, door in de plastic verpakking van onze detergenten. Het polyethyleen (PE) van onze flessen is voor 75% gemaakt uit plantaardige ingrediënten. In de productie van onze C2C-detergenten kijken we vanzelfsprekend ook naar rationeel en duurzaam energiegebruik, waarbij we hernieuwbare energie inzetten die onuitputtelijk is. We hopen met onze doorgedreven duurzame aanpak zowel onze distributie als de markt in zijn geheel te blijven inspireren en warm te maken voor deze circulaire gedachte.”

Contradictie
Met de introductie van de microvezeldoek in de jaren 90 is Greenspeed nog altijd titeldrager van de milieuvriendelijke innovatie voor de professionele schoonmaak. Maar daar waar de kracht en bijzonderheid van de microvezeldoek in het reinigen zonder chemie zit, voorziet Circulaire Schoonmaak in het reinigen mét detergent, zij het met zo weinig mogelijk. Een contradictie? “Met onze microvezeldoeken ‘schoonhouden’ zonder chemie lukt in vele gevallen prima, zoals Greenspeed al jaren claimt, bijvoorbeeld voor het schoonhouden van een spiegel”, stelt Tops ons gerust. “Wanneer het om het meer intensieve ‘schoonmaken’ gaat , betekent het inzetten van een gerichte minimale hoeveelheid duurzaam reinigingsmiddel een winst op vlak van efficiëntie en geurbeleving.”

Goed(koper)e schoonmaakkracht
Tops vervolgt: “Met onze Circulaire Schoonmaak maak je met goede schoonmaakkracht op de meest gezonde, ergonomische en efficiënte manier schoon, zonder extra kosten en met minder water. Dat bewijzen onze certificeringen en dat bewijst de praktijk.” Zie hier het antwoord op de vraag die menig schoonmaakbedrijf zichzelf stelt: Circulaire Schoonmaak, what’s in it for me?

Laat u inspireren? Breng een bezoek aan de website van Greenspeed of door de samenwerking met CSU Leisure Services.