29 juni 2017

Gebruikt toiletpapier krijgt vanaf vandaag tweede leven dankzij CirTec

Met de officiële ingebruikname van ’s werelds eerste productiefaciliteit van cellulose uit rioolwater op representatieve demo-schaal heeft het Purmerends bedrijf CirTec een wereldprimeur. Voor het eerst wordt structureel circa 400 kg cellulose (hoofdbestanddeel van toiletpapier) per dag teruggewonnen uit rioolwater, gereinigd, gehygiëniseerd en toegepast in hoogwaardige producten. Een ware doorbraak in terugwinning van grondstoffen.

Het Purmerend-bedrijf CirTec heeft samen met een aantal partners reeds eerder aangetoond, dat het is technisch mogelijk om zuivere verkoopbare cellulose uit rioolwater te produceren door toepassing van Cellvation technologie en deze in te zetten als een waardevol grondstof. Voorbeelden zijn het VAZENA project (Van Zeefgoed Naar Asfalt), een demonstratieproject waarin een fietspad is aangelegd met asfalt waarin gerecycleerde cellulose is verwerkt, en ZEEFGOUD, een project waarin cellulose is gewonnen voor een tweede asfaltstrook op Ameland, maar ook voor de ontwikkeling van andere producten.

Realisatie
Om een grootschalige terugwinning van cellulose uit rioolwater te stimuleren en een structurele afzetmarkt te ontwikkelen, heeft CirTec een installatie gerealiseerd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht, die ongeveer 400 kg schone cellulose per dag produceert. Een deel van deze cellulose wordt geëxporteerd naar Engeland, waar het wordt gebruikt als grondstof voor bio-composiet. De resterende cellulose wordt gebruikt voor de productie en ontwikkeling van andere producten. Uitzonderlijk van het project is dat alle bij Geestmerambacht gewonnen cellulose een tweede leven krijgt in een hoogwaardig product. Ook dat is revolutionair!

De officiële ingebruikname van de Cellvation installatie bij Geestmerambacht is gepland op 29 juni. Onder het toeziend oog van belangstellenden en belanghebbenden uit heel Europa wordt de installatie officieel geopend.

Feitje: in Nederland spoelen we jaarlijks 180.000 ton wc-papier door het toilet. Normaliter wordt dat uiteindelijk verbrand.

Bron: CirTec

Deel dit artikel

Ook interessant: