Positief vooruitzicht voor Europese markt materieelverhuur: 2,5% groei

De markt in alle 15 landen uit het onderzoek naar materieelverhuur is gegroeid, zo blijkt uit het ERA Market Report 2017 . Binnen de 28 EU-landen en die van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) bedroeg de jaar-op-jaar groei in 2016 3,1% ten opzichte van 2015. De geschatte groei voor 2017 komt uit op 2,5% ten opzichte van 2016 en voor 2018 wordt een stijging van 2,8% verwacht ten opzichte van 2017, beide gebaseerd op een constante wisselkoers.

De European Rental Association (ERA) kondigt de publicatie van het ERA Market Report 2017 aan. Het rapport bevat een schat aan informatie over de Europese materieelverhuurbranche en is de enige pan-Europese benchmark in deze sector.

BNP
Het rapport bevat ook cijfers voor de BNP-penetratie, de berekening van de omzet als proportie van het BNP. De gemiddelde BNP-penetratie voor de 15 landen opgenomen in het rapport kwam in 2016 uit op 1,7‰, significant boven de gemiddelde penetratie van 0,6‰ voor de resterende EU- en EVA-landen.

Ondanks uitdagende economische omstandigheden
De statistieken laten die groei zien ondanks de uitdagende economische omstandigheden, met onder andere verkiezingen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland, en de aanhoudende onzekerheden rond het Britse besluit om de EU te verlaten. Het rapport constateert dat een groter vertrouwen onder materieelverhuurbedrijven tot uiting komt in de ontwikkeling van investeringsprogramma’s en een verbeterde dienstverlening, zodat de verhuurbranche zich steeds meer ontwikkelt tot provider van een complete service. Het concludeert tevens dat de investering in huurmaterieel van 2016 tot 2017 met 2,6% groeide.

ERA aan het woord
Secretaris-generaal van de ERA, Michel Petitjean, zei: “Het is absoluut bemoedigend om ondanks alle gebeurtenissen van 2017 groei te zien in de bedrijfssector. Het is opmerkelijk dat de branche mogelijkheden omarmt, verbetert en uitontwikkelt, met positieve gevolgen. Bedrijven in heel Europa zien steeds vaker de voordelen in die huren met zich mee kan brengen voor hun bedrijf: van een efficiëntere inzet van kapitaal, toegang tot een grotere reeks materieel, deskundige service en onderhoud en conformiteit met regelgeving tot betere duurzaamheidsprestaties.”

Over het ERA Market Raport
Het ERA Market Report 2017 bevat een analyse van 15 Europese landen, waarin per land de feitelijke marktgrootte (2014–15) en een schatting van de marktgrootte (2016–17) in de nationale munteenheid is vastgelegd. Het bevat gedetailleerde informatie over de omvang van de markt voor de jaren 2014-2019 en kerncijfers waaronder vlootomvang en investeringen. Het bevat ook penetratieratio’s ten opzichte van het bbp, de omvang van de bouwproductie en de bevolkingsomvang van de betreffende landen. Daarnaast worden voorspellingen gegeven van de verhuuromzet voor 2018 en 2019 voor elk van de 15 onderzochte landen. Het rapport bevat tevens een schatting in euro van de omvang van de totale markt voor materieelverhuur in de EU- en EVA-landen voor 2016.