Roel Vlootman (Perfect Vloeronderhoud): “Inbesteding leidt vaak tot hogere (loon)kosten”

Is de inbestedingskeuze van de overheid verrassend, zorgelijk of uitdagend? De redactie van Schoonmaakjournaal legde deze vraag voor aan diverse schoonmaakprofs. De reactie van Roel Vlootman, directeur van Perfect Vloeronderhoud.

De inbestedingskeuze van de overheid is niet verrassend, de geschiedenis herhaalt zich
“De keuze van de overheid lijkt meer politiek gedreven. Inbesteden betekent immers vaak per saldo hogere (loon)kosten en lagere productiviteit. Dat staat haaks op de bezuinigingsdrift van het kabinet. Niet voor niets zijn vele facilitaire en andere taken uitbesteed.”

De inbestedingskeuze van de overheid is zorgelijk; het gaat ten koste van de omzet van schoonmaak- en toeleveringsbedrijven
Voor de totale omzet van toeleveringsbedrijven zal het per saldo niet veel verschil maken, want ook binnen de overheid moet men gebruikmaken van toeleveranciers. Maar per toeleverancier zullen er wel verschuivingen plaatsvinden. De verwachting is dat inbesteden bij de centrale overheidsdiensten op zeer beperkte schaal zal toenemen, zeker gelet op de nieuwe politieke verhoudingen. Daardoor zal de invloed op de totale omzet van de schoonmaakbranche beperkt zijn. Zeker binnen gemeentes zal men oog hebben voor het kostenaspect.”

De inbestedingskeuze is uitdagend: lukt het de overheid om haar schoonmakers professioneel op te leiden?
Dat zal lastiger worden. De brede opgebouwde knowhow binnen de branche is lastig te evenaren.Zeker als het specialistisch werk betreft, zal het voor de overheid moeilijk zijn voldoende ervaring op te bouwen.”

Inbesteding bekeken door de bril van de overheid…
Meer betrokkenheid bij de schoonmaker als collega. Zo ook minder verloop in medewerkers en toezicht. En ik verwacht een betere communicatie. Daarnaast denk ik aan eenvoudiger screening van medewerkers en een btw-voordeel voor de overheid.” 

Inbesteding bekeken door de bril van de schoonmaker…
Voor de schoonmaker betekent inbesteding meer zekerheid van een arbeidsplaats, een einde aan contractwisselingen met alle onzekerheid die daarbij komt, zoals wisselingen van taken en herplaatsingen. Maar ook zullen zij minder last ervaren van de zeer hoge productiviteit als gevolg van de concurrentie door aanbestedingen.”

Over Perfect Vloeronderhoud
Perfect Vloerenonderhoud uit Amsterdam is een zeer ervaren VCA- en SNA- gecertificeerd specialistisch vloerenonderhoudbedrijf met een eigen trainingsfaciliteit, werkzaam in de Randstad.