6 november 2015

Terugblik congres FMG: humor en hygiëne hand in hand kameraden

Dat het gekozen thema Wie bepaalt bij u de hygiëne? een actueel en aansprekend onderwerp was, mag de volle zaal van het congres van FMGezondheidszorg – in samenwerking met FMN en Asito – onderstrepen. Aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht waren op 3 november bijna 200 mensen bijeen. Vijf gastsprekers belichtten het thema vanuit de praktijk, theorie en vanaf de zijlijn. Hygiëne en humor gingen daarbij hand in hand.

Omarm technologie
Dat de wereld om ons heen snel verandert, daarmee beet Nathalie Hofman, voorzitter van beroepsvereniging FMN, het spits af. Zij daagde de deelnemers uit om de technologische ontwikkelingen te omarmen. Dat technologie in het facilitymanagement-werkveld een ‘dingetje’ wordt, bewijzen ook de cijfers, want waar in 2014 nog 29% technologie en data een belangrijke trend vonden, groeit dat percentage in 2017 door naar 42%.

Big brother
Op die technologie voor verbetering en handhaving van de hygiëne in zorginstellingen – met name in ziekenhuizen waar jaarlijks vele doden als gevolg van slechte (hand)hygiëne te betreuren zijn – haakte Wilco Visser, national account manager infectiepreventie van Diversey Care, in. Diversey ontwikkelt producten en oplossingen, zo ook om infecties de kop in te drukken. Om de ‘beruchte bacteriënbende’ de baas te kunnen, zet men twee tools in: het gedragsprogramma voor handhygiëne Diversey Reminder en het Diversey Compliance-systeem. Met transmitter en signalen wordt de protection zone rond het bed van de patiënt bewaakt. Big brother is watching you. En zie hier het resultaat: een significante verbetering van handhygiëne met alle positieve gevolgen van dien.

Er is hoop
Er valt veel te winnen met hygiëne in ziekenhuizen; Marijke Bilkert, senior inspecteur bij de Inspectie Volksgezondheid, bevestigde dat nog eens. Het begeleiden en opleiden van medewerkers, maar ook de beschikbaarheid van een werkschema (wat is schoongemaakt?) zijn aspecten waar het veelal aan ontbreekt en die zeer grote invloed hebben op de hygiëne in de zorginstelling. “De Inspectie maakt zich zorgen, maar grote en snelle verbeteringen zijn mogelijk’, concludeerde Bilkert hoopvol.

Mens en gedrag
Voor inspiratie en antwoorden op hygiënevraagstukken rond mens en gedrag stonden Charles Vinke van schoonmaakbedrijf Asito en Bernard Drion, partner van Hospitality Group, garant. De resultaatgerichtheid van hygiëne is een kwestie van bedenken, doen, meten en uitvoeren; de dagelijkse core business van Asito. Dat patiënten de schoonmaak in ziekenhuizen bijna altijd als ‘onder maats’ ervaren, kwam ook naar voren. Want al is droog schoonmaken bewezen beter is dan nat reinigen, de dweil en chloorlucht worden gemist.

Orale kringloop
Na wetten, richtlijnen, beleids- en vraagstukken, praktijk en theorie, plaatste Boyd Berends zich aan de ‘zijlijn’ van het congres en liet ‘enig geroep’ van zich horen. Dat hygiëne en humor hand in hand kunnen gaan, bewees hij als vanzelfsprekend. De geregistreerd specialist Veterinaire Volksgezondheid aan de faculteit Diergeneeskunde legde een hygiënisch verband tussen de aanwezige congresdeelnemers en de populatie koeien, varkens, kippen, parkieten en ander gedierten. Op heldere wijze legde Berends uit dat hetgeen in de veehouderij speelt zijn weerslag heeft op de humane populatie. Dat leverde hem de tegeltjeswijsheid op van dit FMG-congres op, concludeerde dagvoorzitter en cabaretier Marcel Stevens: “De wereld is één grote orale kringloop.”

Tot slot…
Met een staande ovatie namen de leden van FMGezondheidszorg en deelnemers aan het congres Wie bepaalt bij u de hygiëne? op 3 november afscheid van voorzitter André de Reus. Een bijzonder moment voor en met een bijzondere man – dé schoonmaakgoeroe – op een bijzondere locatie waar een bijzonder interessant congres over een alledaags onderwerp plaatsvond.

Het congres van FMGezondheidszorg in beeld:

 

 

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: