Wereld Toilet Dag: inzet voor positieve oplossingen
Zaterdag 19 november is het voor de negende keer Wereld Toilet Dag. Daarmee vragen de Verenigde Naties aandacht voor het feit, dat er nog steeds 2,5 miljard mensen op de wereld geen toegang hebben tot een schoon toilet. Mede daardoor sterven dagelijks 2200 kinderen aan diarree. In Nederland werken charitatieve instellingen en commerciële bedrijven samen om dit probleem onder de aandacht te krijgen bij publiek en media.
Dat doen de Verenigde Naties onder meer door alle initiatieven en evenementen die tijdens de dag georganiseerd worden, te bundelen op de website www.wereldtoiletdag.nl. Die vermeldt informatie over het doel van de dag en alle feiten, cijfers en achtergronden rond het probleem van schone sanitaire voorzieningen. Zo wordt er in De Markthal in Rotterdam een realistisch Afrikaans toilet opgebouwd door Vendor Washrooms. Bezoekers kunnen zo van dichtbij ervaren hoe slecht de sanitaire voorzieningen in veel Afrikaanse landen zijn. Het toilet is gemaakt van zand, stro, bamboestokken en smalle boompjes.
Positieve oplossingen
“Aan de ene kant lijkt het voor ons Nederlanders onbegrijpelijk dat een derde van de wereldbevolking geen schoon toilet heeft en zijn behoefte in de open lucht moet doen. Aan de andere kant willen we ook positieve oplossingen aandragen”, stelt Michael Bartelet van de organisatie van de Wereld Toilet Dag. “Ontlasting kan onder slechte omstandigheden een bron van besmettelijke infecties zijn, waardoor mensen diarree krijgen en zelfs sterven, maar onder goede omstandigheden kan het ook als mest dienen voor de landbouw. Als mensen bijvoorbeeld een latrine graven met een gat en een betonnen plaat eroverheen, dan kunnen ze later een boom in dat gat plaatsen, die meteen van mest is voorzien.”
800.000 kinderen
Door gebrek aan toiletten in met name Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Die raken daardoor vervuild en besmet met infecties. Het drinken van dat vervuilde water is een belangrijke oorzaak van diarree, in Nederland een ongemak, in arme landen dodelijk. In de Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië is het een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van vijf jaar en jonger. Elk jaar sterven 800.000 kinderen aan diarree. Een van de oplossingen is het bouwen van latrines, een afgedekt gat in de grond, dat uitmondt in een diepe put. Hierdoor kan eenvoudig de ontlasting worden omgezet in bemesting.
Over Wereld Toilet Dag
In 2008 riepen de VN 19 november voor het eerst uit tot Wereld Toilet Dag om aandacht te vragen voor de problemen rond slechte sanitaire voorzieningen en het gebrek aan kennis. Inmiddels is de dag een terugkerend evenement. In Nederland wordt Wereld Toilet Dag ondersteund voor (hulp)organisaties als het Rode Kruis, Humana, Radio Veronica, Simavi, Serious Request en bedrijven als Geberit, Vendor Washrooms, EuroProducts, CWS, KingKong.nl en 123toilet.nl. Voor de commerciële partijen is het een manier om een goed doel te steunen dat binnen hun eigen branche past.
In voorgaande jaren vroegen diverse bekende mensen, zoals Matt Damon, Jeroen van Inkel en de spelers van het Nederlands elftal aandacht voor Wereld Toilet Dag. In 2013 stond de jaarlijkse NPO 3FM actie Serious Request in het teken van sanitaire hygiëne en werd daarmee € 12 miljoen opgehaald.