5 mei 2017

Studie: 5e moment voor handhygiëne kan besmetting voorkomen

Ter ere van de Internationale dag van de Handhygiëne op 5 mei creëren SCA en Tork bewustzijn over het cruciale 5e moment voor handhygiëne van de Wereldgezondheidsorganisatie: handen wassen na het aanraken van spullen uit de omgeving van patiënten. Daarom deelt toonaangevend hygiëne- en gezondheidsbedrijf SCA, in samenwerking met RISE (Research Institutes of Sweden), de uitkomsten van nieuw onderzoek naar de prevalentie van bacteriën in patiëntomgevingen. De uitkomsten van het onderzoek onderstrepen het belang van goede handhygiëne om de verspreiding van infecties tegen te gaan.

Met behulp van DNA-monsters onderzochten onderzoekers de bacteriën die werden aangetroffen op oppervlaktes in de nabije omgeving van patiënten, zoals textiel (privacy-gordijnen of beddengoed in couveuses), bedrails en vloeren op patiëntafdelingen, toiletten en douches. Op de onderzochte oppervlaktes werden vele soorten bacteriën aangetroffen, waarvan sommige mogelijke ziektekiemen zijn die infecties kunnen veroorzaken. De bevindingen onderstrepen het belang van goede handhygiëne na het aanraken van spullen uit de omgeving van patiënten, in lijn met het 5e moment voor handhygiëne van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Kennis testen
Helaas is volgens het American Journal of Infection Control de naleving van handhygiëne in de gezondheidszorg het laagst bij het vijfde moment.[1] Slechts 60% van zorgverleners herkent deze stap en voert hem uit. Zorgverleners kunnen zelf hun elementaire kennis over handhygiëne testen via een online quiz.

Ons onderzoek toont aan dat oppervlaktes nabij patiënten mogelijk ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Goede handhygiëne na contact met oppervlaktes kan besmetting voorkomen en mogelijk bijdragen aan het terugdringen van zorginfecties”, aldus Birgitta Bergström, MSc, ‎microbiologie en hygiëne bij RISE Agrifood and Bioscience.

Zorgverleners
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijven zorginfecties een groot probleem. Goede handhygiëne wordt gezien als de belangrijkste methode om dit type infecties terug te dringen.[2] Daarom slaat de Wereldgezondheidsorganisatie elk jaar de handen ineen met deelnemers van de Private Organizations for Patient Safety (POPS) om het belang van handhygiëne te onderstrepen op de Internationale dag van de handhygiëne op 5 mei.

Ter bevordering van de handhygiëne heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de 5 momenten voor handhygiëne ontwikkeld; belangrijke momenten waarop zorgverleners hun handen zouden moeten wassen. Dit zijn handen wassen 1) voordat u de patiënt aanraakt, 2) voordat u begint met reinigings-/antiseptische procedures, 3) na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen, 4) nadat u een patiënt aangeraakt heeft en 5) na het aanraken van spullen uit de omgeving van de patiënt. Ga naar de campagnesite van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer handige tools en informatie: http://www.who.int/gpsc/5may.

Cruciaal
Onderwijs, reinigingsprocedures en locaties van dispensers zijn cruciaal. In een eerder uitgevoerd driejarig onderzoek bij 16 ziekenhuizen ondersteund door Tork [3], het wereldwijde Away-from-Home (AfH) professionele hygiënemerk van SCA, noemde 60% van de zorgverleners de locatie van handsanitizer-dispensers als een belangrijke factor voor betere naleving van handhygiëne op de lange termijn.

Ons onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te kijken naar de handhygiënemomenten vanuit het perspectief van de zorgverlener, en om de naleving van de vijf momenten zo eenvoudig mogelijk te maken, met eenvoudige toegang tot en logische plaatsing van dispensers – een kleine verandering met een grote impact”, aldus Carolyn Berland, Senior Scientist bij R&D, SCA.

De Tork skincare dispensers die gebruikt zijn in de studie, zijn onderdeel van een grotere handhygiëne productenlijn voor de gezondheidszorg. Omdat het cruciaal is voor zorgmedewerkers om de handen meerdere malen per dag te wassen, zijn de meest milde en efficiënte producten geselecteerd.

Advies
Ter bevordering van de naleving en om de spreiding van infecties te voorkomen, raden SCA en Tork de volgende stappen aan:

  • Informeer personeel en bezoekers over het belang van en de redenering achter het 5e moment in handhygiëne. Zorgverleners kunnen hun kennis over handhygiëne testen met een nieuwe online quiz van SCA.
  • Zorg voor duidelijke, gedetailleerde routines voor het schoonmaken van patiëntomgevingen.
  • Was textiel van patiënten regelmatig en gebruik waar mogelijk wegwerpdoekjes.

Ga voor meer informatie over het werk van SCA ter ondersteuning van hygiëne in het dagelijks leven naar www.HygieneMatters.com.

Over het Vinnova I-Tex-onderzoek
Het tweejarig onderzoek is uitgevoerd door meerdere partners, waaronder bedrijven, zorginstellingen en onderzoeksinstellingen. Het onderzoek is gesponsord door Vinnova, een Zweedse overheidsinstelling, die verantwoordelijk is voor het bevorderen van duurzame groei door middel van innovatie, en onderzocht textiel en oppervlaktes in patiëntomgevingen als mogelijke bronnen van zorginfecties. Om meer te weten te komen over het terugdringen van zorginfecties, was SCA een van de belangrijkste bijdragers aan Vinnova’s tweejarige onderzoek, waar in totaal 13 partners bij betrokken waren. SCA investeerde ruim 2000 uur om het project tot een succesvol einde te brengen.

Deel dit artikel

Ook interessant: