15 oktober 2015

Global Handwashing Day: Initial test handhygiene op Amsterdam CS

Vandaag is het Global Handwashing Day, een dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor het belang van schone handen. Wie zijn handen regelmatig wast, loopt immers een veel kleiner risico om ziek te worden en de mensen in zijn werkomgeving te besmetten, met veel minder ziekteverzuim tot gevolg. Aan de vooravond van het griepseizoen wil Initial die boodschap kracht bijzetten. Daarom biedt de hygiëne-expert forenzen op Amsterdam CS vandaag de mogelijkheid hun handen te laten testen op de aanwezigheid van micro-organismen.

Op een werkdag komen handen voortdurend in contact met bacteriën en soms ook met virussen. Via kruisbesmetting (van handen naar handen, en van handen naar objecten en vice versa) verspreiden die organismen zich vervolgens naar andere personen.

Enkele opmerkelijke feiten
Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.
Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien andere personen.
Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm2, en op een toetsenbord zelfs het dubbele.
Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
80% van de besmettingen gebeurt via de handen.

Een groot deel van deze organismen is onschadelijk of zelfs nuttig, toch is de kans dat er zich ziekmakers tussen bevinden zeer reëel. Zo is 16% van de mensen drager van het norovirus zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Dit virus, dat buikgriep veroorzaakt, is heel besmettelijk en is over te dragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek.

Ziekteverzuim terugdringen
Om goede handhygiëne onder de aandacht te brengen, organiseert Initial op donderdag 15 oktober een bewustwordingsactie op het Centraal Station van Amsterdam. Tussen 7 en 9 uur ’s ochtends staat er een team van hygiëne-experts klaar met apparaten, die het aantal micro-organismen op je handen meten. Reizigers die dat willen, kunnen dus nagaan hoe groot de bacteriële verontreiniging van hun handen is. Naast een flacon desinfecterende handgel krijgen ze ook tips over hoe ze hun handen correct wassen als ze op het werk aankomen.

“Global Handwashing Day valt precies in het begin van de herfst. Veel bedrijven gaan een halfjaar tegemoet met meer afwezigen door ziekte”, zegt Arjan Gundlach, marketing & sustainability director bij Initial Benelux. “Dit zorgt voor een verhoogde werkdruk voor de gezonde collega’s die wel aan het werk zijn. Bovendien kost het de werkgever handenvol geld: jaarlijks verliest een bedrijf € 830 per werknemer als gevolg van ziekteverzuim. En dat terwijl 47% van de ziektes eenvoudig te voorkomen is door je handen regelmatig en correct te wassen. Maar dat gedrag ontbreekt nog bij veel mensen. Uit een onderzoek dat we eerder dit jaar uitvoerden, blijkt bijvoorbeeld dat slechts 70% van de mensen de handen wast na een toiletbezoek, en slechts 30% doet dat met zeep. Met onze bewustwordingsactie hopen we dan ook zowel werknemers als werkgevers te overtuigen van een goede handhygiëne.”

Meer informatie over handhygiëne en Global Handwashing Day: http://hygienewerkt.info/ghd/.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: