8 april 2015

Waterkracht: grote naam in gevelreiniging

Waterkracht in Varsseveld (Gelderland) is specialist in hogedrukreinigingsapparatuur. “In de jaren 60 kwamen de eerste stoomcleaners op de markt. Toen was ons bedrijf nog onderdeel van agrarische groothandel Kramp, maar sinds 1972 zijn we zelfstandig en helemaal gericht op reiniging met waterkracht”, vertelt directeur Gerhard Gilbers, wiens vader eerder aan het hoofd van Waterkracht stond. 

In de Achterhoek worden al jaren de mooiste innovaties bedacht, getest en vervaardigd. Vaak maatwerkoplossingen. “We hebben hier onze eigen research & development-afdeling, test- en ontwikkelomgeving en productieafdeling. Nog steeds zijn we actief met een professionele hogedrukreinigingslijn in de agrarische sector, maar we richten ook wasplaatsen in voor de automotive, zoals truckwasplaatsen.”

Reinigingsoplossing
“We doen daarnaast veel in de industrie, waar vervuiling optreedt tijdens de productieprocessen. Of het nu gaat om een tandpastafabriek of de hoogovens van Tata Steel; we hebben de juiste reinigingsoplossing. Dit kan mobiele apparatuur zijn, maar vooral in de food industrie vaak stationaire pompen gekoppeld aan een leidingsysteem door het hele productiebedrijf, zodat meer personen tegelijk kunnen reinigen en er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden door rondrijdende karretjes.”

Maar er zijn meer maatwerkoplossingen, zoals een toepassing om velletjes van rozijnen te verwijderen. Dankzij een combinatie van eigen producten en import beslaat Waterkracht de gehele markt: “Dit varieert van een kleine spuit voor een boerenbedrijf tot de echte zware Hammelmann-jongens, waarmee je met extreem hoge druk (tot 4000 bar) bijvoorbeeld metaal en beton kunt snijden, scheepshuiden strippen of wegmarkeringen verwijderen.”

Eerste stoomcleaners
Ook op het gebied van gevelreiniging is Waterkracht een grote naam. “We lopen al voorop sinds begin jaren zeventig, toen de eerste stoomcleaners met een aggregaat in een aanhangwagen werden gebouwd. Later werd deze combinatie vervangen door dieselpowersets met de hogedrukpomp rechtstreeks gekoppeld. In de decennia daarna is Waterkracht uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in dit vakgebied met een uitgebreid assortiment oplossingen voor inbouw in bus, trailer of vrachtwagen.

Sinds 1998 hebben we onze gepatenteerde Kokend Heetwater Techniek, die gebruikt wordt in onze Hot Aqua Blasters. Daarbij helpt kokend water om verf en graffiti of vervuiling van bijvoorbeeld vetten en algen eenvoudig, zonder chemie te verwijderen.” Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor lagere inslagkracht en dus minder beschadiging, meer energiebesparing en werkt prettiger voor de gevelreiniger zelf.

Nieuwste trailermodellen op beurs
Natuurlijk is Waterkracht weer op de Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs te vinden. “Dit is een beurs waar alle gevelreinigers graag komen, omdat ze hier precies vinden wat ze voor hun vak nodig hebben.” Waterkracht zal hier haar twee trailermodellen Hudson (enkelasser) en Colorado (tandemasser) tonen. Iedereen kan met eigen ogen zien hoe innovatief Waterkracht na bijna een halve eeuw nog steeds is: “We letten ook op het milieu en kostenbesparing. Zo hebben wij een techniek ontwikkeld waarmee de warmte van de dieselmotor niet via een radiateur wordt afgevoerd, maar via een warmtewisselaar het koude spuitwater voorverwarmt. Met dit Ecoboiler-verwarmingssysteem bespaart u zo’n 2 tot 2,5 liter (bio)diesel per uur!”

Over de Glazenwassers en Gevelbehandelaars Vakbeurs
De 11e editie van de Glazenwassers en Gevelbehandelaars Vakbeurs vindt plaats op donderdag 4 en vrijdag 5 juni in het NBC in Nieuwegein. De beurs is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Parkeren kan (gratis) op het parkeerterrein bij het NBC. 
De beurs is interessant voor DGA’s van glazenwassersbedrijven, DGA’s van gevelbehandelaarsbedrijven, glazenwassers (werknemers en ZZP’ers) en gevelbehandelaars (werknemers en ZZP’ers). 

Gerelateerd artikel: Glazenwassers Vakbeurs: andere koers met vertrouwde en nieuwe elementen

Deel dit artikel

Ook interessant: