4 september 2015

Vier meest gestelde vragen over vloeronderhoud

Over vloeronderhoud is veel te doen: er is veel eer te behalen met een mooi glanzende, niet gladde vloer, maar de ellende ligt op de loer. Forbo Flooring zette de vier meest gestelde vragen op een rij.

We hebben een nieuwe linoleumvloer geïnstalleerd? Welke behandeling heeft die nodig? Het is alleen noodzakelijk de vloer te reinigen. Verwijder los vuil, zand en stof door de vloer te vegen, stofzuigen en/of stofwissen. Schrob de vloer met een neutrale reiniger. Bij grotere of sterk vervuilde oppervlaktes kan een eenschijfsmachine (ca. 150 – 200 tpm) gebruikt worden. Verwijder het vuile water en mop de vloer na. Optioneel kan ook een schrobzuigmachine voorzien van een blauwe pad worden toegepast. Laat de vloer geheel drogen. De vloer is nu gereed voor gebruik en heeft geen verdere behandeling nodig.

Er zijn lijmresten achtergebleven op het linoleum. Hoe kan ik deze verwijderen? Verse lijmresten zijn eenvoudig met een doekje en wat water te verwijderen. Zijn de lijmresten al wat opgedroogd dan kan een doekje met terpentine uitkomst bieden. Bevochtig de lijmvlek met wat terpentine, laat de terpentine enige tijd inwerken op de lijmvlek en verwijder de resten daarna met een doekje. Altijd nabehandelen met een schone vochtige doek om de terpentineresten te verwijderen.

Bij het moppen van de vloer ontstaan strepen, wat kan hiervan de oorzaak zijn? Antwoord 3: Er zijn meerdere mogelijkheden voor het ontstaan van strepen na het moppen. Zowel te laag als te hoog doseren kan mopstrepen veroorzaken. Bij een te hoge dosering blijft er teveel op de vloer achter, waardoor strepen ontstaan die gelijk zijn aan de banen van het moppen. Bij een te lage dosering wordt het vuil niet goed verwijderd en als het ware over de vloer uitgesmeerd. Bij aanwezigheid van veel vuil is het verstandig om de vloer periodiek te schrobben om het vuil effectief te verwijderen.

Kunnen we een polymeer aanbrengen op Topshield2? Dit is niet noodzakelijk, maar het aanbrengen van een polymeer op linoleum met Topshield2 is altijd mogelijk. Om hechting te verkrijgen is het wel noodzakelijk de vloer mechanisch te schrobben met een éénschijfsmachine, voorzien van een groene pad en een neutrale reiniger. Dit om de oppervlakte spanning van Topshield2  naar beneden te krijgen om zodoende hechting te krijgen voor de aan te brengen polymeer.

Deel dit artikel

Ook interessant: