Exposant Glazenwassers en Gevelbehandelaars Vakbeurs Liftinstituut zet veilig werken in het middelpunt
De meeste glazenwassers kennen het Liftinstituut van het keurmerk op een gondel of hoogwerker. Dit instituut – letterlijk en figuurlijk, want het werd al in 1933 door de toenmalige overheid aangesteld als dé keuringsinstantie voor liften – inspecteert liften, roltrappen, gevelonderhoudsinstallaties, hoogwerkers en andere verticale transportmiddelen. “Maar een veilige installatie is niet genoeg, de gebruiker moet de installatie ook veilig gebruiken”, benadrukt Koos van Lindenberg, communicatiemanager bij het Liftinstituut.
“Uit onderzoek weten we dat veel ongevallen niet komen door onveilige hulpmiddelen, maar door onveilig gedrag. Een glazenwasser kan een goedgekeurde ladder gebruiken, maar als hij bovenin opzij gaat hangen om nog net even dat ene hoekje schoon te maken, kunnen er ongelukken gebeuren.” Dat geldt ook voor het gebruik van gondels, die tegenwoordig aan veel grote gebouwen hangen. “Iedere weldenkende professional zal checken of er een geldig keurmerk op zit voor hij erin stapt. Maar als hij bezig is en het gaat harder waaien, doet hij toch die paar laatste ramen nog even, anders moet hij morgen weer speciaal terug te komen’. Dat zijn de momenten waarop het gemakkelijk fout kan gaan”, aldus Van Lindenberg.
Veilig werken is speerpunt
Tijdens de Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs is het Liftinstituut aanwezig om hiervoor aandacht te vragen. “We zijn al vanaf het begin bij deze beurs betrokken via OSB/AWOG en we zijn nu ook lid van de beurscommissie. Glazenwassers en gevelreinigers bewust maken van veilig werken is ons speerpunt!”
Springlevend en vernieuwend
Ook al bestaat het Liftinstituut al meer dan 80 jaar, het is nog springlevend en vernieuwend. Inmiddels zijn er meer bedrijven die keuringen verrichten, maar het Liftinstituut doet dit als stichting, waardoor de maatschappelijke functie belangrijker is dan winst maken. Veel mensen zitten in commissies om normen en veiligheidseisen op te stellen of aan te passen.
“Naast keurmeesters hebben we ook trainers in dienst. We zien dat gebouweigenaren en woningcorporaties steeds vaker schoonmaakbedrijven vragen afval uit liftputten te verwijderen. En ze schakelen glazenwassers in om de glazen liftschachten te reinigen. Ook liftbedrijven zetten in toenemende mate schoonmakers in om liftschachten te reinigen. Maar dan moet je wel weten waarmee je bezig bent. Wanneer kun je veilig de liftput in? Hoe kun je veilig op een kooidak rijden tijdens het ramen lappen?” Hiervoor geeft het Liftinstituut trainingen.
Gevaar door prijsdruk
“De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Dit kan plaatsvinden in Amsterdam of Tilburg, maar we hebben nu ook een e-learning module. Cursisten kunnen dan de theoriecursus zelfstandig op het werk of thuis volgen.” Voor het praktijkdeel komen ze naar onze locatie of we komen desgewenst naar het gebouw waar ze aan de slag moeten, zodat ze ter plekke oefenen. “Ook glazenwassers en gevelreinigers realiseren zich steeds meer dat veilig werken vooral in hun eigen belang is.” Wel waarschuwt Van Lindenberg dat de prijsdruk soms leidt tot onveilig werken. “Iedereen moet op een veilige manier zijn brood kunnen verdienen!”
Over de Glazenwassers en Gevelbehandelaars Vakbeurs
De 11e editie van de Glazenwassers en Gevelbehandelaars Vakbeurs vindt plaats op donderdag 4 en vrijdag 5 juni in het NBC in Nieuwegein. De beurs is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Parkeren kan (gratis) op het parkeerterrein bij het NBC. De beurs is interessant voor DGA’s van glazenwassersbedrijven, DGA’s van gevelbehandelaarsbedrijven, glazenwassers (werknemers en ZZP’ers) en gevelbehandelaars (werknemers en ZZP’ers).
Gerelateerd artikel: Glazenwassers Vakbeurs: andere koers met vertrouwde en nieuwe elementen