28 juni 2017

9 meest voorkomende fouten in vloeren strippen en polymeren

Strippen en polymeren is een zeer specialistische klus. De juiste middelen en materialen en het hanteren van de correcte werkmethode zijn daarom onmisbaar. Om u op weg te helpen, stelde Avodesch een lijst van negen tips samen die u ongetwijfeld helpen de meest gemaakte fouten te voorkomen.

1. Te korte inwerktijd van de stripper
Bij het strippen van de vloer is het belangrijk dat de optimale inwerktijd (15 tot 20 min) wordt gehanteerd. Bij een te korte inwerktijd van de stripperoplossing wordt niet al het oude polymeer verwijderd. Wanneer de nieuwe polymeerlaag vervolgens wordt aangebracht, ontstaat er een vlekkerige vloer met glansplekken. Om dit op te lossen dient de vloer opnieuw gestript te worden, dit keer met de juiste inwerktijd.

2. Te lange inwerkktijd van de stripper
Een te lange inwerktijd kan nadelig zijn. De oplossing zal indrogen waardoor de chemie geconcentreerder wordt en hierdoor de vloer kan aantasten. Indien dit onverhoopt toch gebeurt, giet dan meteen water over de vloer en schrob deze goed met een lowspeed eenschijfsmachine, zodat de chemie zich weer mengt met het water.

3. De oplossing niet in beweging houden
Niet alleen de inwerktijd is van belang bij het strippen maar ook het in beweging houden van de oplossing is noodzakelijk. Blijf de vloer tijdens het strippen voortdurend schrobben met een eenschijfsmachine of blijf in ieder geval de stripper oplossing in beweging houden met een randenreiniger, zodat de oplossing gedurende de inwerktijd in beweging blijft en niet te snel indroogt. Dit om te voorkomen dat er geen polymeer terugslaat op de vloer en geen glansplekken veroorzaakt.

4. De randen van de vloer worden vergeten bij het strippen
Besteed tijdens het strippen extra aandacht aan de randen. Het polymeer slijt langs de randen nauwelijks omdat hier weinig gelopen wordt. Indien het polymeer niet goed wordt verwijderd kan er aan de randen een laagopbouw ontstaan. Zorg dus dat de randen ook goed gestript worden, mocht u de Cleanfix Edgefix XL tot u beschikking hebben dan is dat geen probleem. Maar met een gewone eenschijfsmachine kan dit lastig zijn, maak in dat geval gebruik van een randenreiniger en een harde pad.

5. Naschrobben met onvoldoende water
Indien de vloer na het strippen niet goed met schoon water wordt nagespoeld, blijven er chemieresten achter. Wanneer dan het nieuwe polymeer wordt aangebracht, kan de achtergebleven stripper er voor zorgen dat de nieuwe laag op bepaalde plekken weer oplost. Dit wordt voorkomen door de vloer te neutraliseren en goed te drogen. Schrob hierom de vloer na het strippen met een ruime hoeveelheid water en zuig dit hierna op met bijvoorbeeld een waterzuiger.

6. Stof niet verwijderd voor het polymeren

Voordat de polymeer wordt aangebracht is het belangrijk om de ruimte eerst stofvrij te maken. Gebeurt dit niet, dan kunnen er stofdeeltjes in de nieuwe polymeer laag komen. Hierdoor kan het polymeer minder goed hechten met een oneffen vloer als gevolg. Zorg er dus voor dat de ruimte na het strippen goed gestofwist wordt gebruik hiervoor bijvoorbeeld een stofwisser in combinatie met een statische wisdoek.

7. Een zeer poreuze vloer wordt niet voorbehandeld
Indien er op een poreuze vloer polymeer wordt aangebracht, zal het polymeer in de vloer zakken en de vloer dus niet volledig dekken. Om dit te voorkomen dienen er meerdere lagen polymeer aangebracht te worden. Een andere veel gekozen optie is om de vloer voor te behandelen met een poriënvuller. Hierna is de vloer niet meer poreus en kan de polymeer laag aangebracht worden.

8. De polymeer laag wordt aangebracht in de volle zon
Polymeren vindt vaak in de zomer plaats. Als de zon in de ruimte naar binnen schijnt zal het gedeelte waar de zon op schijnt te snel drogen. Ook bij een te hoge temperatuur kan dit gebeuren. Wanneer het polymeer te snel droogt, kan deze gaan verpoederen. Kies bij voorkeur een koelere dag of avond om de polymeer laag aan te brengen. En hou bij voorkeur de gordijnen dicht als de zon schijnt.

9. Het polymeer wordt aangebracht met openstaande ramen
De aangebrachte polymeer mag niet te snel drogen. Wanneer er een raam in de ruimte openstaat kan de wind ook voor een te snelle droging zorgen. Houdt ramen en (buiten)deuren tijdens het polymeren gesloten om slechte hechting en verpoedering te voorkomen.

Deel dit artikel

Ook interessant: