1 juli 2014

George Maas: “Oud model facility management failliet”

Facility management staat op een kantelpunt. Belangrijkste taak van facility management 2.0: toegevoegde waarde bieden, meedenken met de core business. Volgens George Maas, regisseur van het boek Facility management – Over organiseren en maatwerk binnen een veranderende context, heeft het vak zich sinds de opkomst 25 jaar geleden sterk geprofessionaliseerd. “Nederland is top of the bill in facility management”, aldus Maas.

Volgens Maas zit het trucje om zoveel mogelijk wat non-core uit te besteden en de leverancier daarbij zoveel mogelijk uit te knijpen aan een limiet. Twaalf jaar geleden maakte een schoonmaker 40 m2 per uur schoon, nu 120 m2. Een toilet moet anno 2014 binnen vijftig seconden schoon zijn. “Dat model van nog meer en nog sneller is failliet”, stelt Maas.

Ook wat er facilitair uit te besteden valt, nadert zijn grenzen. De groei in facilitaire diensten is nog maar een schamele halve tot één procent per jaar. Ook niet gek als je bedenkt dat al 70% van alle facilitaire taken in Nederland uitbesteed zijn en het plafond wel op zo’n 80% ligt. Voor veel kleinere organisaties loont het nu eenmaal niet om catering, leaseauto’s of schoonmaak uit te besteden. Voor vijftien mensen doe je het zelf.

Waar is dan nog geld te verdienen voor facilitaire partijen? Lees het op de boekblog op Managementboek.nl.  

 

Deel dit artikel

Ook interessant: