UWV: specialistische schoonmaak biedt kansen voor laagopgeleiden

Uit de analyse en de praktijkgids Kansen voor laagopgeleiden, die UWV onlangs uitbracht, blijkt dat er met name in de specialistische schoonmaak veel kansen zijn voor mensen met opleidingen op het niveau basisschool, vmbo en mbo-1 in de beroepen gevelreiniger, glazenwasser, industrieel schoonmaker en schoonmaker cleanrooms. Ilse van Mariën, coordinator Specialismen en Platforms van OSB maakte deze samenvatting.

Volgens de analyse heeft het vinden van een baan in de schoonmaak een betere kans van slagen dan het vinden van een administratieve baan.

De ervaringen die UWV beschrijft, worden door de sector ondersteund. Met name in de Randstad hebben werkgevers een steeds grotere behoefte aan specialistische schoonmakers als glazenwassers: “Onze markt groeit weer en het tekort op de arbeidsmarkt is goed voelbaar. Wij kunnen goed gemotiveerde mensen gebruiken en bieden heel veel, waaronder goede verdiensten en vaste banen. Wij hebben misschien wel het leukste beroep van de wereld. Iedere dag is weer anders, je komt overal en je hebt veel vrijheid. Wij kunnen de aankomende jaren goed mensen gebruiken, want de uitstroom moet gecompenseerd worden door nieuwe instroom, dus van harte welkom”, aldus Peter Rietbroek, directeur van allround dienstverlener Rietbroek en voorzitter van het OSB glazenwasserssegment AWOG.

Op 6 november organiseert OSB een bijeenkomst voor leden van OSB/AWOG over de krapte op de arbeidsmarkt. Leden ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

Foto: UWV-pand-foto-UWV-300×200.jpg