UWV: “Meer werkgelegenheid maar grotere schaarste aan schoonmakers”

Het gaat goed met de werkgelegenheid voor schoonmakers: in 2017 werkten in Nederland 265.000 schoonmakers, in 2015 waren dit er zo’n 10.000 minder. Het Researchteam voor Onderwijs en Arbeidsmarkt gaat ervan uit dat het aantal banen blijft groeien tot 2022. Dit meldt werk.nl, de website van UWV over werkgelegenheid.

Schoonmakers worden schaars
Het aantal vacatures in de schoonmaak groeit. In 2017 ontstonden er in totaal bijna 45.000 vacatures voor schoonmakers, ongeveer 19% meer dan in 2016. Werkgevers kunnen vacatures steeds moeilijker vervullen. Inmiddels ervaart 3 op de 10 schoonmaakbedrijven problemen door een tekort aan personeel. Vooral in de gespecialiseerde reiniging (bijvoorbeeld glazenwassers en gevelreinigers) zijn schoonmakers lastig te vinden. Hier zijn de kansen op een baan dan ook het beste. In gespecialiseerde schoonmaakberoepen is vaak wel een opleiding vereist.

Contracten voor weinig uur
Ook reguliere schoonmakers zijn steeds moeilijker te vinden. Dit komt doordat werkgevers vaak op zoek zijn naar personeel voor weinig uren per week. Daarentegen zoeken werkzoekenden, door de aantrekkende werkgelegenheid, juist naar contracten voor meer uren in de week. Hierdoor komen veel bedrijven in de problemen bij het vinden van personeel. Gemiddeld werken schoonmakers nu ongeveer 19 uur per week.

Via deze link kunt u de factsheet bekijken en downloaden.

Werk.nl is een website van UWV met inzage in de stand en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De informatie is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn binnen overheid, onderwijs en bedrijfsleven en zich bezighouden met de ontwikkeling en uitvoering van arbeidsmarktbeleid.