The Safety Summit levert schat aan innovaties veilige werkomgeving op

Op 25 april vond de tweede editie plaats van The Safety Summit, het tweejaarlijkse treffen voor professionals die gepassioneerd zijn door veiligheid en welzijn op het werk. De unieke combinatie van beurs-, congres-, event- en workshop-elementen sloeg duidelijk aan; met 950 bezoekers en 61 aanwezige producenten/exposanten werden alweer records gebroken.

Elke deelnemer kreeg een update van wat de wereld van veiligheid en welzijn vandaag en morgen te bieden heeft in België, Nederland, Frankrijk en de rest van de wereld. Drie hoofdthema’s stonden daarbij centraal: circulaire veiligheid, de mens achter de medewerker en slimme technologie.

Uniek naslagwerk
The Safety Summit kwam al meteen met een exclusieve primeur. Onder de titel Gids normen en keuze. Persoonlijke beschermingsmiddelen presenteerde auteur Rebecca Delanghe, project manager bij Vandeputte Safety Experts, een gloednieuw boek. Het initiatief voor deze unieke uitgave is gestoeld op de vele vragen vanuit de markt naar informatie over wetgeving en normen rond PBM’s.

Rebecca Delanghe: “Ik heb zelf ondervonden dat je over een behoorlijke portie doorzettingsvermogen moet beschikken om je doorheen alle wetteksten en normen te worstelen. Van zodra je meer details wil kennen, word je geconfronteerd met verwijzingen naar andere teksten die op hun beurt nog eens kunnen verwijzen naar andere normteksten. De moed zou je al snel in de schoenen zakken.”

Het boek bundelt alle informatie rond persoonlijke beschermingsmiddelen, overzichtelijk gestructureerd. Waar in het eerste deel wordt vertrokken vanuit de gebruikersrichtlijn – welke PBM’s als beveiliging bij welk risico – komen in deel twee de verschillende keuzemogelijkheden op de markt aan bod.

Innovaties
The Safety Summit bood een waterval aan innovaties, die vaak ook kaderden in een van de drie centrale thema’s. Zo pasten vier workshops helemaal in het thema Circulaire veiligheid. Sprekers legden er uit hoe circulariteit en recyclage naadloos geïntegreerd kunnen worden in het veiligheidsbeleid van elke organisatie.

De Samurai Academy  – gelanceerd op The Safety Summit door Samurai at Work –  is een treffend voorbeeld van een opleiding waar de mens achter de medewerker een sleutelfactor is. Uitgangspunt van dit intensieve programma? Een doorgedreven veiligheidscultuur en een veilige werkomgeving leiden tot succesvolle organisaties.

‘Slimme technologie’ was de derde verzamelpoot. Ook op dit vlak viel er heel wat te ontdekken. Deelnemers die eerder al op de eerste editie van The Safety Summit waren, kwamen nu te weten wat de eerste resultaten zijn van de implementatie van sensoren in veiligheidsmateriaal. Naast innovatieve materiaalbeheersoplossingen, behoorde eveneens de veiligheidsbril waarvan met één druk op de knop de sterkte wordt aangepast, tot de introducties.

The Safety Summit  2020
De volgende editie van The Safety Summit vindt plaats in 2020. De exacte datum en locatie worden tijdig bekendgemaakt.

Benieuwd naar de inhoud van de presentaties op het voorbije event? Klik hier: www.thesafetysummit.be/nl/presentaties.