Studiepresentatie Interclean: invloed en risico microbiële besmetting handdroogmethode

Professor Mark Wilcox, arts en consultant-microbioloog, opleidingsziekenhuizen van Leeds, Verenigd Koninkrijk, presenteert deze maand op Interclean 2018 in Amsterdam hoogtepunten uit zijn nieuwste onderzoekstudie naar besmetting in toiletruimten. Zijn presentatie Hand drying – first do no harm (Handdroging – primum non nocere: ten eerste geen kwaad doen) vindt plaats op donderdag 17 mei van 13.00 uur tot 14.00 uur op het Interclean-podium in de RAI Amsterdam.

De meerdere centra bestrijkende studie naar met handdroogmethoden geassocieerde besmetting van de omgeving en potentiële bacteriële pathogenen in toiletruimten in ziekenhuizen, inclusief antibioticaresistente bacteriën, werd uitgevoerd in ziekenhuizen in drie landen, namelijk in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De door ETS gefinancierde studie vergelijkt in elk ziekenhuis de bacteriële besmettingsniveaus in twee toiletruimten – in de ene worden papieren handdoeken gebruikt als methode om de handen te drogen en in de andere een jetdroger. In de loop van 12 weken werden er gedurende 6 interventieperioden elke dag 60 bemonsteringen uitgevoerd, waarna er routinematige schoonmaak plaatsvond.

Papier minimaliseert verspreiding infectie
“Handhygiëne is een van de belangrijkste componenten van infectiepreventie. De bevindingen van onze studie tonen aan dat ziekenhuizen die in toiletruimten papieren handdoeken aanbieden als manier om de handen te drogen, de slimme keuze maken om de verspreiding van infectie te minimaliseren”, legt professor Wilcox uit.

Handhygiëne fundament van infectiepreventie
Handhygiëne is een fundamentele component van infectiepreventie. De nieuwste studie van professor Wilcox onderzoekt in welke mate de handdroogmethode bijdraagt aan de verspreiding van potentiële pathogenen. De resultaten ervan zullen significante implicaties hebben voor het kiezen van de handdroogmethode in toiletruimten in ziekenhuizen, waar het beperken van de verspreiding van micro-organismen van cruciaal belang is vanwege de verhoogde vatbaarheid van patiënten voor infectie en de grotere prevalentie van potentiële en/of antimicrobieel resistente pathogenen.

Interclean Amsterdam is ’s werelds grootste professionele schoonmaakbeurs en een gelegenheid om te netwerken met leidinggevenden uit de wereldwijde schoonmaakbranche die afkomstig zijn uit 130 landen. De beurs vindt van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 mei in RAI Amsterdam plaats in 12 beurshallen. Meer dan 800 van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van schoonmaak- en hygiëneproducten zijn aanwezig als exposant. De beurs trekt zo’n 28.000 bezoekers.

Over ETS
ETS is de Europese branchevereniging voor de tissuepapierindustrie. De leden van ETS vertegenwoordigen de meerderheid van de fabrikanten van tissuepapier in Europa en zijn goed voor ongeveer 90% van de totale Europese tissueproductie. ETS werd opgericht in 1971 en is gevestigd in Brussel.