Studententeam Hasselt wint wedstrijd reinigen zonnepanelen met robots

Van 4 tot en met 8 juni wordt in Eindhoven de Dutch Technology Week gehouden. Op 6 juni vond een robotwedstrijd voor het schoonmaken van zonnepanelen plaats. Twaalf studententeams uit Nederland en België namen het tegen elkaar op. Het team van de Universiteit van Hasselt won de wedstrijd. Hun Probot wist vier van de tien zonnepanelen schoon te maken.

Zonnepanelen moeten schoon zijn om het optimaal aantal kilowatturen aan zonne-energie te produceren. Door vervuiling vermindert de energieopbrengst. Omdat de panelen op vaak schuine daken zijn bevestigd, is het een uitdaging om een efficiënte reinigingstechniek te vinden. De Dutch Technology Week speelde met de wedstrijd in op deze vraag.

Balans tussen houvast en snelheid
In het afgelopen jaar hebben de studenten hun robots gebouwd. De uitdaging was om de robots zelfsturend te maken en op het gladde oppervlak tegen een hoek van 45 graden op te laten rijden. Voor alle teams was het lastig de balans tussen houvast en snelheid te vinden. Tijdens de voorrondes mochten de teams hun robots laten zien. Niet alle robots bleken te werken, een aantal vielen van het dak af. Uiteindelijk bleven er 12 van de 16 teams met een werkende robot over. Deze 12 mochten aan de finale op 6 juni meedoen.

Ideale omstandigheden
De omstandigheden tijdens de finale waren ideaal. De zon scheen volop. Op de markt in Eindhoven had hightechbedrijf Sioux namaak-huisdaken op tenten geplaatst. De twaalf studententeams gingen met de door henzelf ontworpen robots, de strijd aan om het schoonste zonnepaneeldak. Uiteindelijk lukte het de Probot van het studententeam van de Universiteit van Hasselt 4 zonnepanelen schoon te maken en won hiermee de wedstrijd.