21 maart 2016

Studenten ROC maken bacteriologische ontdekkingsreis met TH&P

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Dat vindt TH&P ook. Daarom verzorgde TH&P op 17 maart bij het ROC van Twente een gastcollege voor studenten facilitair. Want zij zijn de facilitaire medewerkers van de toekomst! Het is daarom belangrijk dat zij de problemen rondom vervuilde computerapparatuur kennen, zeker met de recente opkomst van het flexwerken.

Vragen als hoeveel bacteriën zitten er op een toetsenbord op één vierkante centimeter? en hoeveel procent van de toetsenborden in Nederland zijn vervuild? werden aan de studenten voorgelegd. De studenten luisteren aandachtig naar de antwoorden.

Ontdekken!
Is echt 95% van de toetsenborden vervuild? En halen jullie echt gemiddeld 2 gram vuil uit een toetsenbord? Waren enkele geïnteresseerd vragen van de studenten. Het was tijdens de gastles al duidelijk, de boodschap dat toetsenborden vervuild zijn en bij veel organisaties nog een blinde vlek vormen is overgekomen. Deze blinde vlek zit hem erin dat organisaties nog niet altijd genoeg doordrongen zijn van de risico’s die vuile toetsenborden met zich meebrengen. Gelukkig zijn de ongeveer 50 aanwezige studenten van het ROC van Twente dat nu wel. In driekwartier legde Gözde van TH&P uit wat de gevaren van vervuilde toetsenborden zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze opgelost kunnen worden. Vooral de ontwikkelingen van Het Nieuwe Werken dragen hieraan bij.

Toilet vs toetsenbord
Tijdens het gastcollege werd meteen de proef op de som genomen. Want wat is viezer, het toetsenbord of juist het toilet? Met behulp van een ATP-meter kunnen we in 15 seconden bepalen hoe vervuild iets is. Ter plekke hebben we twee tests uitgevoerd. Het toetsenbord van de computer in de collegeruimte werd getest en het toilet om de hoek werd onderzocht. En wat denk je dat de uitslag was? Het toetsenbord was ruim 8 keer meer vervuild dan het toilet.

De facilitaire medewerkers van de toekomst weten nu beter wat de risico’s zijn van vervuilde computerapparatuur en hoe ze het kunnen oplossen. Dus vroeg Gözde: “Wie van jullie is overtuigd en gaat mij in de toekomst bellen voor het reinigen van de computerapparatuur?” Het was wel duidelijk dat veel studenten het belang van de reiniging inzien. Een van de studenten had ons zelfs al op haar stageadres aan het werk gezien.

Bijgebleven
Wat iedereen het meest is bijgebleven, is hoe vies de toetsenborden zijn, wat je eraan kan doen en dat het tijd is voor actie! Dit bleek ook wel toen we na het gastcollege nog even een paar smartphones van studenten gingen testen. Het was schrikken hoe vies sommige smartphones zijn. Het was een leerzame middag, zowel voor de studenten als voor ons. We kijken uit naar volgend jaar, dan verzorgen we graag weer een gastcollege!

Deel dit artikel

Ook interessant: