Sociaal ondernemen drijfveer overname Hofstad door HydraGroup

Hydra Group - Hofstad DienstengroepDe overname van Hofstad Diensten door HydraGroup is een feit! Op 26 januari ondertekenden partijen de overname-overeenkomst per 1 januari 2016. Sociaal ondernemen is de drijfveer voor deze overname. Ian Smeyers: “Hofstad is bij uitstek een sociaal onderneming met meer dan 40 jaar ervaring in de schoonmaak in de Haagse regio en kennis van onze doelgroep en specifieke coaching. Maar er is meer… “Met de komst van de Participatiewet, social return-verplichtingen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven neemt HydraGroup de stap om met Nelis via Social Cleaning invulling te geven aan de behoefte van bedrijven.”

Hydragroup wil ontzorgen als het gaat om HR-gerelateerde arbeidstoeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of zoals HydraGroup, Nelis en Hofstad dat zeggen: mensen met een voorsprong”, vertelt Ian Smeyers, directeur van HydraGroup en initiator van Nelis. Hofstad is bij uitstek een sociale onderneming met meer dan 40 jaar ervaring in de schoonmaak in de Haagse regio en kennis van onze doelgroep en bijbehorende coaching. Don Pellinkhof: “Met het verstrijken der jaren merkte ik dat ik steeds minder betrokken wilde zijn bij alle administratieve rompslomp en veel liever het vak overbreng op enthousiaste werkzoekenden. Ik werk al veel langer met stichting Nelis samen, het werkgelegenheidsinitiatief van Ian Smeyers van HydraGroup en daar krijg ik energie van. De stap is voor mij dus vrij logisch om Hydragroup met mijn ervaring en kennis te gaan helpen bij het coachen op de werkvloer. Door de gesprekken met grote bedrijven en instanties over Social Cleaning ligt er genoeg werk in het verschiet en kan ik mijn huidige klanten in goede handen achterlaten”.

Uitkijken naar samenwerking
Dochter Nathalie bevestigt deze stelling en kijkt ook uit naar een andere invulling van haar werkzaamheden. Nathalie: “Er zijn voor mij geen verrassingen meer in administratieve handelingen binnen een schoonmaakbedrijf, maar des te meer als het gaat om de nieuwe verbinding met het sociaal maatschappelijke speelveld. Ik kijk uit naar de samenwerking met instanties, gemeenten en nieuwe schoonmaakorganisaties. Ik heb zelf een carrière kunnen opbouwen door de schoonmaakbranche; mooi om dit nu ook voor anderen te kunnen doen.

Werkfabriek
Smeyers luistert vanuit zijn nieuwe locatie de Werkfabriek in de Haagse Binckhorst met trots naar zijn nieuwe collega’s en geeft aan dat het niet alleen gaat om opschaling en efficiëntie: “Bij sociaal ondernemen gaat het voor een groot deel juist om de mensen en wat zij kunnen betekenen in combinatie met hun ambitie en het overbrengen van hun enthousiasme op onze nieuwe collega’s.”

Stap naar sociale schoonmaakorganisatie
Over het grote voordeel voor betrokkenen zegt Smeyers: “Voor klanten kunnen wij breder pakket van diensten uitvoeren door de expertise van Hofstad in vloeronderhoud. Eigenaar Don Penninkhof is bovendien een ware ‘cleaning coach’, die altijd oog heeft voor de mens achter de schoonmaker. Hiermee kunnen wij zorgen voor een duurzame inzet van mensen bij de klant, maar nemen we ook medewerkers over die al jaren in dienst zijn en een ware aanwinst zijn. Ook zal Don met zijn jarenlange kennis, expertise en betrokkenheid nieuwe medewerkers kunnen coachen. Hydragroup is daarmee weer een stap dichter bij het neerzetten van een nieuwe sociale schoonmaakorganisatie.”

Cirkel is rond
Smeyers tot slot: “In de loop van 2016 zal HydraGroup met het 100-jarig bestaan vieren dat de cirkel rond is. Want waar we 100 jaar geleden als buurtbedrijf sociale betrokken waren in de wijk, kunnen we dit nu regionaal en zelfs landelijk gaan doen. Grote bekende landelijke organisaties willen in gesprek voor advies bij de invulling van de Participatiewet. Er zijn veel vragen en deze organisaties worden verantwoordelijk voor mensen en processen waar zij niet bekend mee zijn. HydraGroup heeft met de coaching van de doelgroep en maar haar landelijke ervaringen met Stichting Nelis en haar grote netwerk, creatieve en gerichte oplossingen. Dit willen wij exclusief doen voor partijen die niet kijken naar de Quotumwet, maar naar hun verantwoordelijkheid in de maatschappij waar zij het geld verdienen. Zij willen kijken naar het creëren van meerwaarde, de menselijk maat. Samen successen willen vieren en duurzaam willen en kunnen bijdragen aan de toekomst van mensen die nu langs de zijlijn staan. HydraGroup-Nelis werkt straks onder een nieuwe naam voor bedrijven die partnership zoeken en waar wij bijdragen aan een sociaal beleid voor de hele keten. Dit zal niet gebeuren door de ouderwetse offertes en calculaties, maar door een prestatieovereenkomst voor maximale SROI. Het schoonmaakbedrijf als adviseur naast de directie. Het schoonmaakbedrijf met meerwaarde. ‘Social Cleaning, wettelijke verplicht, vrijwillig geregeld’, aldus Smeyers.

Wilt u meer weten over Social Cleaning en de oplossingen die de combinatie HydraGroup/Nelis voor u kunnen betekenen, neem dan contact op met Martine Damsteeg op m.damsteeg@hydragroup.nl

Op de foto de ondertekening door Don Pellinkhof, Ian Smeyer en Nathalie Penninkhof

×