5 april 2016

Platform NL gaat gezonder werken zet zich in voor duurzame inzet

Duurzame inzetbaarheid is een hot item op en voor de werkvloer. In de schoonmaak en andere branches. Want langer doorwerken, vergrijzing, arbeidskrapte; we hebben er allemaal mee te maken. Gezond eten, stoppen met roken en meer bewegen hebben in het kader van duurzame inzet vaak de aandacht. In tegenstelling tot de hygiëne in toiletruimtes en op de werkplek. “Dat is gek, want een verhoging van de hygiëne heeft direct een positieve invloed op het ziekteverzuim”, weten Malou Jansen en Gözde Sözüdoğru.

Dus moet de handhygiëne op kantoor worden bevorderd. Bijvoorbeeld door de keuze voor een bepaalde zeep of handdoekjes, is de overtuiging van NL gaat gezonder werken – een samenwerking van computerreinigingsspecialist TH&P en Berendsen Textiel Services. “Foamzeep is makkelijker en sneller van de handen af te spoelen. Mensen zijn dan eerder geneigd het te gebruiken. Daarnaast absorberen betere en dus vaak iets duurdere handdoekjes meer vocht. Dan zijn de handen sneller droog. Van groot belang voor een goede handhygiëne. Betrek medewerkers bij de keuze van toiletbenodigdheden”, roept Jansen op.

Grote besmettingshaard
Een minder bekende, maar zeker grote potentiële besmettingshaard vormen toetsenborden. “De reguliere schoonmaker mag er niet aan komen, dus die werkt er elke dag omheen. Zo hopen bacteriën en vuil zich op”, vertelt Gözde Sözüdoğru. “Mensen werken prettiger en gezonder als het op het werk lekker schoon en fris is. Daarom is het belangrijk dat hiervoor extra aandacht is. Monsters van de toetsen tonen de bacteriën aan, vaak schrikbarend.”

Bedrijven doen er goed aan om toetsenborden frequent professioneel te laten reinigen. “Zeker op flexplekken. Met de opkomst van ‘het nieuwe werken’ kunnen deze bacteriën nog gemakkelijker andere collega’s besmetten. Want meerdere mensen gebruiken hetzelfde toetsenbord, dit terwijl de handen lang niet altijd goed schoon zijn. En dan te bedenken dat op een toetsenbord zo’n 33.000 bacteriën leven. Ook loont het om na elke reiniging een antibacteriële coating aan te laten brengen op het toetsenbord?”

Ziekteverzuim kost meer
Uiteraard kost het verhogen van de hygiëne op toilet en werkplek geld. “Maar bezuinigen op de gezondheid van je medewerkers is een slecht alternatief. Als een griepje zich via toilet of toetsenbord verspreid over een afdeling, kost dan nog veel meer geld. Bovendien is het mogelijk subsidie aan te vragen voor projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid”, weten Jansen en Sözüdoğru.

Tijd om eens écht goed naar de hygiëne bij u op het werk te kijken. Dit kan eenvoudig met de gratis Nationale Hygiëne Check. Doe mee en ontdek zelf de meerwaarde van gezonder werken!

Deel dit artikel

Ook interessant: