Piet Adema (OSB) in De Telegraaf: “Schoonmakers dupe van gemeentebeleid”

OSB ALV 04.12.2015 - Piet AdemaIn de Telegraaf van 27 juni luidt Piet Adema (voorzitter OSB) de noodklok. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor het schoonmaakwerk aan SW-bedrijven te gunnen. Schoonmakers dreigen hierdoor op straat te komen staan. OSB wil dat een einde komt aan deze verdringing van banen.

“Schoonmakers verliezen hun baan, doordat gemeenten niet voor de uitkering van de ontslagen mensen hoeft op te draaien. De eerste twee à drie jaar zijn de uitkeringen namelijk voor rekening van het UWV. De gemeente voelt daarmee de pijn van het door haar gevoerde beleid niet. Het is eigenlijk een weeffout in het systeem. Hier moet een oplossing voor komen”, aldus Piet Adema.

Sociale gezicht
“Steeds vaker zien we dat gemeentes het schoonmaakwerk door een SW-bedrijf laat doen en daarmee haar sociale gezicht wil tonen. Maar de schoonmakers zijn er dupe van en verdwijnen in de kaartenbakken. OSB zoekt  liever de samenwerking met de SW-bedrijven. Breng de expertise van het schoonmaakbedrijf en die van het SW-bedrijf samen, zo kunnen we goed voor de schoonmakers  zorgen.”

Integratiemotor
Schoonmaakwerk biedt een laagdrempelige opstap naar de arbeidsmarkt en is daarmee voor velen dé poort naar werk. De branche biedt de mogelijkheid om in deeltijd te werken, om zo gezin en werk te kunnen combineren. Daarnaast biedt de sector ‘onderdak’ aan meer kwetsbare groepen, die vanwege hun achtergrond, arbeidsverleden of beperkingen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Mensen met een lage opleiding of zonder afgeronde opleiding (‘drop-outs’). Mensen met een arbeidshandicap. En mensen met een allochtone achtergrond: bijna de helft van de werknemers in de branche is van niet-Nederlandse afkomst. Daarmee is de branche een ware integratiemotor.