6 april 2015

Onderzoek: 60% van werkgevers niet op de hoogte van nieuwe Werkkostenregeling

Bijna 60% van de werkgevers in Nederland is niet goed op de hoogte van de Werkkostenregeling (WKR), die sinds 1 januari van kracht is. Hierdoor dreigen zij meer dan de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom te besteden met forse eindheffingen als gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van WishWish.

Sinds 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. Bedrijven kunnen tot 1,2% van de loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%.

Alle extra’s worden minder
Jan Willem Röder, directeur van WishWish: “De meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de regeling, proberen binnen de vrije ruimte te blijven. Zij schrappen fors in de extraatjes. Zo vervallen veel extra’s die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Van de onderzochte extra’s wordt met name bespaard op het fietsplan (-33%), verjaardagscadeaus (-18%) en een jubileumattentie (-13%). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8%). Dit blijven werkgevers, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78%).”

Röder vervolgt: “Omdat werkgevers het kerstgeschenk zo belangrijk vinden, is het zaak om nu al rekening met deze uitgave te houden. Dat voorkomt dat je straks voor een vervelende keuze komt te staan: accepteer ik een 80% eindheffing of stel ik mijn personeel teleur.”

Deel dit artikel

Ook interessant: