2 december 2015

Numatic zet stevige voet aan Belgische wal: “Er valt heel wat te winnen”

Met Raf Sonck en Cindy Wets als accountmanagers en Pieter Coppin als technisch specialist is het team BeLux van Numatic International onder leiding van salesmanager Wim Holleman compleet. Na tien succesvolle jaren op de Nederlandse markt zet Numatic met dit trio stevig in op België en Luxemburg. Waarom? “We geloven in die markt en in groei. Er valt heel wat te winnen.” Een gesprek over kansen en uitdagingen, overeenkomsten en verschillen.

De sleutel tot het succes van Numatic International is de nauwe band tussen klanten en leveranciers. Een missie van de producent is dealers een betere service te verlenen, opdat zij op hun beurt hun klanten beter kunnen bedienen. Uiteraard heeft Numatic ook doelen. Bijvoorbeeld om te blijven innoveren, om een hoge kwaliteitsstandaard te handhaven en om hoge kwaliteit te leveren voor een goede prijs. Dat Numatic in mei 2014 de wereldprimeur pakte met de serie Eco-stofzuigers, die als eerste voldeed aan de nieuwe, strenge Europese normen voor energie, mag de kracht van het bedrijf en het behalen van haar doelen onderstrepen. 

Beter op de kaart
Een doelstelling voor België heeft het bedrijf ook, namelijk Numatic beter op de kaart zetten door meer van zich laten horen en zien. “We werken aan het uitbouwen van onze contacten met de dealers uit de reinigingssector”, legt Raf Sonck uit. Hij is accountmanager voor België en Luxemburg en vormt samen met Cindy Wets het salesteam BeLux. Wets is reeds enkele jaren in dienst van Numatic en opereerde eerst op het kantoor in Sint Pieters Leeuw in de Brusselse contreien voor de orderafhandeling en offertetrajecten. “Ik ga nu dagelijks de baan op, dus ons kantoor bleek overbodig en is opgeheven”, introduceert Wets zichzelf. Het hoofdkantoor van Numatic in Alphen aan den Rijn blijkt ook het kloppend hart voor het BeLux-verkoopteam; zij rapporteren aan salesmanager Wim Holleman. “De regio-indeling is in België anders en is veel belangrijker dan in Nederland, gezien cultuur en gewoontes”, weet Holleman, waarmee hij het belang onderstreept van een dedicated en tweetalig team op België en Luxemburg.

Meerwaarde
“Onze meerwaarde zijn de kwalitatief goede producten en de service die we verlenen”, vertelt Sonck. Twee sterke troeven, waarbij de laatste technisch specialist Pieter Coppin ‘op de baan’ is. “Pieter verzorgt productdemonstraties en reparaties bij onze klanten. Dat geeft vertrouwen. Dat is heel belangrijk.”

Vaak – of altijd – wordt Numatic direct geassocieerd met stofzuigers. Het is hét product waarmee men in 1969 begon. Maar Numatic International, die in Europa en Afrika opereert, voert anno 2015 schoonmaakhulpmiddelen in vier segmenten: Homecare (stofzuigers van huishoudelijk gebruik), Dustcare (professionele stofzuigers voor de bouw), Facilitair (onderverdeeld in Cleancare, Floorcare zoals schrobzuigmachines, en Servocare, zoals werkwagens) en Equipmatic (diverse professionele poetswagens).

Groeikansen
Managing director Rogier Moorman: “We voeren het hele assortiment in België. Met ons brede assortiment professionele en industriële schoonmaak- en onderhoudsmachines zijn we in Nederland heel sterk; in België valt wat te winnen. Hier liggen voor ons groeikansen.” Holleman vult aan: “De groothandels kunnen hun krachten beter inzetten als ze goed worden ondersteund. We leveren bijvoorbeeld binnen 24 uur. Maar de groothandels zijn ook sterker met een kwalitatief beter assortiment.”

Dat het salesteam en management in de BeLux-markt en in groei geloven, vertelt men ook overtuigd. En dat het wederzijds is, mocht de komst van de groothandels tijdens de Numatic Dealerdagen, in april in Alphen aan den Rijn, onderstrepen. “Numatic zal zich in België veel meer als internationaal bedrijf moeten profileren. Met een breed assortiment, goede service en snelle levering”, concluderen Sonck en Wets tot slot.

Over Numatic
Numatic International is opgericht in 1969 in het Engelse Crewkerne, waar zij de eerste commerciële stofzuiger maakte, ontworpen voor het schoonmaakonderhoud van boilers, gestookt op kolen, olie en gas. Numatic startte met zes mensen, de fabriek was niet groter dan een garage en het meest geavanceerde gereedschap was een boormachine. Anno 2015 staan de fabriek en productielocatie van Numatic in het Engelse Chard. De garage is nu een terrein 9 hectare groot, waar 700 mensen werken. In sommige hallen wordt 24 uur geproduceerd, er worden 3000 producten per dag gefabriceerd en de fabriek omvat moderne en volledig geautomatiseerde faciliteiten.

Deel dit artikel

Ook interessant: