13 juni 2017

Nibud onderzoek: werknemers met financiële problemen groot risico voor werkgevers

62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. Een werkgever is al snel € 13.000 per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen, die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Dit blijkt uit het rapport Personeel met schulden van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Werkgevers blijken pas laat zicht te krijgen op de geldproblemen van hun personeel. Met de website www.financieelgezondewerknemers.nl hopen de organisaties dat werkgevers sneller problemen zien en gerichter hulp gaan bieden. Deze nieuwe werkgeverswebsite is een initiatief van Wijzer in geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nibud, Divosa en NVVK, en stimuleert en ondersteunt werkgevers met informatie, tips en checklists om medewerkers ‘financieel fit’ te laten blijven en werknemers met geldzorgen door te verwijzen.

Risico’s voor werkgevers
57% van de werkgevers ziet personeel met schulden als een groot risico voor de organisatie. De kosten zitten met name in het verwerken van het loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Daarnaast kan het bedrijf nog risico lopen door diefstal, fraude en het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage.

Aantal loonbeslagen flink gedaald
De afgelopen tien jaar deed het Nibud met enige regelmaat onderzoek naar schulden op de werkvloer. Voor het eerst ziet het Nibud dat het aantal loonbeslagen is afgenomen. Had in 2012 nog 74% van de organisaties met loonbeslagen te maken, nu is dat 46%. Ook het aantal werknemers met geldproblemen is gedaald van 78% in 2012 naar 62% nu. Dit beeld komt overeen met de lijn in de ontwikkeling van aanvragen voor schuldhulpverlening. Sinds 2015 vragen uitkeringsgerechtigden vaker sanering aan dan werknemers. Tussen 2011 en 2015 deden meer werknemers een beroep op schuldsanering.

Over het onderzoek
Voor het rapport Personeel met schulden –  een peiling over financiële problemen op de werkvloer – heeft het Nibud 1040 respondenten ondervraagd middels een online vragenlijst. Daarnaast zijn tien diepte-interviews gehouden. De uitkomsten geven een beeld van de situatie in Nederland, waarbij zoveel mogelijk onderscheid is gemaakt tussen de omvang van de verschillende bedrijven en de verschillende functies van de deelnemers bij de deelnemende bedrijven. Een deel van de respondenten is geworven via het online panel van SSI. Eenmanszaken en zzp’ers zijn uitgesloten van deelname.

Deel dit artikel

Ook interessant: