MVO: vies toetsenbord reinigen in plaats van weggooien
Uit onderzoek blijkt dat 95% van de toetsenborden op de Nederlandse werkplekken vervuild zijn. Veel facilitair managers willen hier graag wat aan doen. Vaak wordt er gekozen om de toetsenborden regelmatig te vervangen. Een doodzonde: het is slecht voor het milieu en de portemonnee!
Veel facilitair managers in Nederland denken dat het goedkoper en beter voor het milieu is om toetsenborden weg te gooien in plaats van te laten reinigen. Uit onderzoek van specialist TH&P blijkt dat beide aannames niet kloppen.
CO2-uitstoot
De levenscyclus (de productie tot en met afbraak) van één toetsenbord gaat gepaard met de uitstoot van 26 kilo CO2. Dit terwijl de reiniging van één toetsenbord door een specialist maar 0.954 kg CO2-uitstoot per reiniging oplevert. Het duurt dus bijna zeven jaar, bij een reiniging van vier keer per jaar, voordat de reiniging van een toetsenbord net zoveel CO2-uitstoot kost als de levenscyclus van een toetsenbord.
Levenscyclus
De levenscyclus begint bij het delven en verzamelen van de verschillende grondstoffen voor de productie van een toetsenbord. Deze komen van over de hele wereld en worden samengebracht in de fabriek om er een toetsenbord van te maken. Daarna gaat deze naar de winkel of groothandel en wordt uiteindelijk aan de eindgebruiker geleverd. Als het toetsenbord weggegooid wordt, moet deze afgevoerd en verwerkt worden. Al deze handelingen samen vormen de levenscyclus van het toetsenbord en kost per toetsenbord meer dan 26 kg aan CO2-uitstoot.
Reinigingspecialist
TH&P is specialist in het hygiënisch reinigen van toetsenborden en andere computerapparatuur op de werkplek. Als specialist reinigt TH&P periodiek, 4 keer per jaar, bij haar klanten. Hierbij komen de servicemedewerkers van TH&P op de werkplek en reinigen de computerapparatuur. Bij deze manier van werken, op basis van vier reinigen per jaar, stoot TH&P maar 0.953kg aan CO2 uit.
Conclusie
Het is dus wel duidelijk dat het periodiek laten reinigen van het toetsenbord door een specialist als TH&P veel beter is voor het milieu. Daarnaast zorgt een schone werkplek ook voor een daling van het ziekteverzuim en voelt een medewerker zich een stuk prettiger als de werkplek netjes en schoon is.