22 juni 2015

Metsä Tissue: “Economische groei en duurzaamheid kunnen zeker hand in hand gaan”

Met € 5,0 miljard omzet in 2014 en ongeveer 10.500 medewerkers mag Metsä Group zich binnen de schoonmaakbranche meten aan bedrijven als Vebego en Facilicom Service Group, die een jaaromzet van boven de € 1 miljard realiseren. Toch geniet Metsä Tissue niet van heel veel bekendheid. Hoogtijd om de schijnwerpers te richten op de coöperatie, die in dertig landen actief is en van 123.000 Finse boseigenaren eigendom is. 

“Wist je dat Metsä het Finse woord voor bos is?”, vraagt Ralph Vodegel, salesmanager Benelux. Vodegel weet ook dat Metsä Tissue tot de top 3 van business-to-business tissues companies in Nederland behoort en op Europees niveau tot de top 5. “Metsä Tissue is in de Benelux niet zo bekend; de papier en dispensers van Katrin daarentegen wel”, concludeert Vodegel. In de Benelux wordt het verkoopteam gevormd door Vodegel, Marcel Speth – key accountmanager Nederland – en Sylvie de Wael – key accountmanager BeLux.

Eerste merknaam voor zacht papier
Het merk Katrin werd in 1974 voor het eerst als merknaam gebruikt. Dit maakt van Katrin een van de eerste merknamen voor zacht papier op de Europese Away from Home-markt. De naam is afkomstig van de Katrinefors-fabriek in het Zweedse Mariestad, opgericht in 1872.Katrin products

Vodegel over de markt en het product: “Katrin biedt een duurzame oplossing voor een mix van segmenten met ons uitgebreide assortiment. Je kunt onze markt grofweg indelen in drie categorieën: toiletruimte, werkplaats en gastencomfort, en in vier segmenten: kantoor, dienst, industrie en gezondheid. We vormen een goed alternatief voor merken als Kimberly-Clark en Tork door onze kwaliteit-prijsverhouding. We willen overigens niet de grootste, maar wel de beste tissueproducent en leverancier zijn.”

Hernieuwbaar en duurzaam
Voor dat streven zet moedermaatschappij Metsä Group zich opvallend intensief in, want de belangrijkste grondstof voor haar producten – hout – is hernieuwbaar en duurzaam geproduceerd. Tissue- en kookpapier, karton voor consumentenverpakkingen, pulp, houtproducten en houtvoorziening- en bosbouwdiensten zijn de eindproducten van de Metsä Group. “Hout is een eindeloos hernieuwbare grondstof. We verwerken hout tot veilige en recycleerbare producten, die de levenskwaliteit verhogen. Onze producten zijn duurzame alternatieven voor vele wegwerpproducten en –grondstoffen”, legt Vodegel uit.

Twee derde van de houtvoorraden in Finland komt uit door familiebedrijven beheerde bossen, die toebehoren aan de leden van de Metsä-coöperatie. Vodegel: “We beschouwen bosbeheer en de Chain-of-Custrody certificering als uitstekende instrumenten om de duurzaamheid van de aanvoerketen en de bosbouwoperaties te garanderen en verder te ontwikkelen.” In de wereld is slechts zo’n 10% van alle bossen gecertificeerd. Metsä Groep streeft ernaar de hoeveelheid gecertificeerd hout in de haar bedrijfsvoering boven de 80% te houden. In 2013 bereikte men 82%.

Metsa Tissue - Karin airportEcologische voetafdruk
Metsä Groep stelt: “We kennen de ecologische voetafdruk van onze producten.” Het Finse bedrijf bevestigt dit in haar MVO-rapportage: “In 2014 is de Metsä Groep erin geslaagd haar doelstellingen te behalen om de uitstoot van fossiele CO2 met 36% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2009. Dit is bereikt door fossiele brandstoffen te vervangen door op hout gebaseerde brandstoffen en door energie-efficiënter te produceren. More is less is ons motto; we maken meer uit minder. Onze doelstelling voor 2020 is om het gebruik van water voor onze productieprocessen met 10% te verminderen ten opzichte van 2010.”

Met deze vooruitblik concludeert Vodegel tot slot: “Wij menen dat economische groei en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en een betere levenskwaliteit voor iedereen mogelijk maken.”

Over Katrin
Katrin is actief in 23 landen en werkt met een groep van 150 professionals. De producten worden gemaakt in Finland, Zweden, Duitsland, Polen, Slowakije en Rusland. Alle Katrin-producten zijn gecertificeerd met de milieulabels Nordic Swan en het Europese Ecolabel. Daarnaast zijn de productieprocessen ISO gecertificeerd. In 2007 en 2012 behaalde moedermaatschappij Metsä Tissue de tweede plaats in de WWF-lijst.

Gerelateerde artikelen: McDonald’s kiest Katrin om veilige handhygiëne
Metsa-Tissue en Amsterdam RAI: duurzame samenwerking in toilethygiene

 

Deel dit artikel

Ook interessant: