Leve Lang Nelis: door crowdfunding campagne 300 jongeren aan het werk

Juist op de sterfdag van de legendarische Haagse Nelis haalt het gelijknamige sociale glazenwasserbedrijf met de crowdfunding campagne Wie is jouw Nelis? ruim € 60.000 op om 300 Koekeloerders aan het werk te helpen. Hiermee zet Ian Smeyers, de kleinzoon van Nelis, het werk voort, dat zijn opa al verrichte voor jongeren uit de Haagse Schilderswijk in de tweede helft van de vorige eeuw. Ian helpt met zijn bedrijf jongeren op de ladder naar succes.

Eind maart startte het sociaal glazenwassersbedrijf Nelis Company een crowdfunding campagne met als doel 300 jongeren die nu aan de zijlijn staan weer aan het werk te helpen. Hiervoor was een bedrag nodig van 60.000 euro. Aan het einde van de geslaagde campagne staat er € 61.383 op de teller. Dit ongekende bedrag is door 129 supporters bij elkaar gebracht.

Waardige gezel
Nelis stond in Den Haag bekend als de opera zingende glazenwasser en menigeen is ontwaakt in het Haagse Hofkwartier met een van zijn aria’s. Nelis was van de oude stempel en gaf zijn leerlingen als een waardige gezel een draai om de oren, maar er werd ook gelachen of een arm om de schouder gelegd. Jongeren leerden bij hem het vak en werknemersvaardigheden. Je moest tientallen keren goedemorgen zeggen tegen de klant en voorbijgangers, hield de deur open voor bezoekers en zette niet je emmer voor de entree. Dan schopte hij hem om en kon je een nieuwe halen. Dat zou je leren!

Geen Nelis
Te veel jongeren hebben geen Nelis. Ze worden hard gestraft voor jeugdige fouten of onevenredig gepamperd, omdat ze een zielig verhaal hebben. Nou niet bij Nelis. Die zielige verhalen kennen we nu wel. Het gaat om de toekomst, vooruitkijken en de spons oppakken. Jongeren kunnen bij ons een vak leren, diploma’s halen en in de buitenlucht werken zonder een chef die de hele dag in je nek hijgt. Juist het fysieke werk en het cowboy imago trekt de jongeren aan. Als langzaam blijkt dat we een net bedrijf zijn, hebben ze al een diploma-uitreiking en een plek waar ze ertoe doen. Het gaat er namelijk niet om of wij de jongeren goed genoeg vinden. De Koekeloerders moeten de stap willen maken en daar voor willen gaan.

Nelis team aan de slag
Ian Smeyers en zijn team kunnen nu aan de slag en gaan de komende periode twee dingen doen. Glazenwasser pandjes, gebouwtjes en flatjes verkrijgen en natuurlijk die o zo gewilde Koekeloerders werven, coachen, opleiden en een job bieden. Met de € 200 per jongere wordt gezorgd voor een starterskit per jongere, zoals werkschoenen, kleding en een complete emmerset.

Voor meer informatie: www.nelis.company

 

Op de bovenste foto Valerie, een van onze Nelis jongeren. Zij rondt binnenkort haar opleiding tot glazenwasser af en verdient zo haar eerste contract bij Nelis. Valerie draagt het gewilde ‘Schoon’ T-shirt uit de Nelis collectie, waarmee we een groot deel van het bedrag bij elkaar hebben gekregen. Op de onderste foto opa Nelis die tot zijn 80e nog op de ladder stond en nog steeds een voorbeeld is voor de Haagse jongeren.