Jan Kuipers op FMG congres: “Cultuursucces blijft altijd terugkomen op mensen”
Alleen wanneer mensen hun gedrag veranderen, verander je de cultuur van een organisatie. Dat stelt FranklinCovey, specialist in performance-verbetering. “We geloven dat alleen intrinsieke gedrevenheid leidt tot een sterke cultuur. Een sterke cultuur biedt een consistente en voorspelbare groei van effectiviteit, omdat het ongebruikt potentieel inzet. Zowel van de individuele mensen als van de hele organisatie. We noemen dat cultuursucces”, legt managing partner Jan Kuipers uit. Hij is een van de gastsprekers op het FMG-najaarssymposium Bevlogen & Verbonden op donderdag 10 november.
“Wat heeft het trainen voor een sport voor nut als je er niet beter van wordt? Dat geldt ook in mijn vak. Het gaat om de performance van het individu, het team en het bedrijf”, overtuigt Jan Kuipers, al meer dan 20 jaar trainer in Leadership and Effectiveness en managing partner van FranklinCovey, dat in 145 landen actief is en in 2002 in de Benelux startte. “De auteur Steven Covey kennen mensen vooral van zijn boek The Seven Habits of Highly Effective People.” Ook Kuipers is auteur: op zijn naam staan Creëer wind mee en Menskracht. Hij is co-auteur van Het onderscheidend vermogen en schreef samen met Ben Tiggelaar de bestseller De kleine Covey.
Helpen in resultaten
“We helpen mensen en organisaties om resultaten te behalen, waarvoor een verandering in gedrag nodig is”, legt Kuipers uit. “Bedrijven met grote plannen die mislukken, omdat het niet lukt om met elkaar het gedrag aan te passen, kloppen bij ons aan. De grote vraag is dan: wat is de problematiek die speelt? Dat moet helder worden gemaakt. Pas dan kun je cultuursucces boeken.”
“Elke cultuur is te veranderen. Het is niet gemakkelijk, maar wel vaak gemakkelijker dan mensen denken”, stelt Kuipers gerust. Een voorbeeld: “In een ziekenhuis loop je tegen de verhouding tussen artsen in een maatschap en buiten de maatschap op. De organisatie verloopt niet altijd soepel, maar wanneer partijen op een goede manier met elkaar in gesprek gaan, dan bereik je veel meer. In een ziekenhuis draait het erom dat de dienstverlening aan de patiënten zo goed mogelijk verloopt. En wat je ook doet: het blijft altijd terugkomen op mensen.”
Kuipers vervolgt: “In de rol als leidinggevende is wie je bent veel belangrijker dan wat je kunt. Als je wilt werken met bevlogen en verbonden mensen, dan zal je zelf bevlogen en verbonden moeten zijn. Ben je dat niet, dan kun je dat niet. Je kunt allerlei gesprekstechnieken leren, maar dan gaat het niet lukken. Maar wie je bent, dat kun je wél verder ontwikkelen.”
Over FranklinCovey
FranklinCovey adviseert en ondersteunt cultuurversterking en/of verbetering. Wij bieden specifieke trainingen en interventies: je organisatie krijgt een meetbaar en blijvend resultaat. Want bedrijfscultuur is het operating system van de 21e eeuw.
Aanmelden en inschrijven
Het najaarssymposium Bevlogen & Verbonden wordt op donderdag 10 november gehouden bij Kempenhaeghe, Sterkselseweg 65 in Heeze. Het programma voorziet in een ontvangst met lunch om 12.30 uur, een programma met vijf en een netwerkborrel met buffet. Deelname aan dit symposium is voor leden en bedrijfsleden gratis; niet-leden betalen € 85,-. Aanmelden kan via het verenigingsbureau van FMGezondheidszorg, [email protected] .
Sprekers
Carel Wielinga, concept consultant bij ISS Facility Services, neemt het dagvoorzitterschap zich op zich. Eveline Jansen (Evelutie en Masters in Lean), Kees Stroomer (algemeen directeur van ISS Facility Services), Jan Kuipers (algemeen directeur van FranklinCovey), Pim Jansen en Riek Sijbrink (De Brouwerij), en Hans Boom (dirigent) zorgen voor heel veel inspiratie en informatie. En voor heel veel bevlogenheid en verbinding.