12 oktober 2016

Integratiediner: boven- en onderkant samenleving samen aan tafel

Donderdag 13 oktober vindt het Nationaal Integratiediner (NID) plaats op meer dan 300 locaties verspreid over heel Nederland. Er doen meer dan 90 organisaties en ruim 20.000 mensen aan mee. De samenstelling van de deelnemers is op bijna elke locatie van het Nationaal Integratiediner anders, maar er is een focus op doelgroepen die in de maatschappij op afstand staan, waaronder vluchtelingen, mensen met een beperking en hulpbehoevende ouderen.

Tijdens de diners zitten onder meer asielzoekers aan tafel bij ‘Henk en Ingrid’. Directeuren, artsen en beleidsmakers dineren met de allochtone en autochtone schoonmakers, die ’s avonds hun pand schoonmaken waardoor ze elkaar in de regel (bijna) nooit zien of spreken. Allochtone jongeren koken en dineren samen met ouderen. Het Nationaal Integratiediner wordt getrokken door het bedrijfsleven en is ongesubsidieerd.

Het verhaal van Mamoun
Het doel van het Nationaal Integratiediner is om gedurende één dag (tijdens een ontbijt, lunch of diner) alle sociale, economische en culturele barrières te slechten. Mensen van uiteenlopende achtergronden en culturele afkomst laten elkaar gerechten proeven uit de eigen volkskeuken. Het samen eten is de meest simpele en doeltreffende manier om met elkaar in gesprek te komen en vooroordelen te slechten.

Hierdoor worden onder meer de baankansen van groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt verbeterd”, zegt HR-directeur Hans van Leeuwen van schoonmaakbedrijf Asito, trekker van het NID. Het NID leidt al zes jaar tot verrassende uitwisselingen en verbintenissen. De Syrische vluchteling Mamoun Abunaser at vorig jaar mee, toen hij net een maand in Nederland was. “Ik zat aan tafel met een docent en al een paar weken later mocht ik mijn verhaal vertellen aan 140 van zijn studenten. Het heeft me geholpen een connectie te maken met Nederland”, aldus Abunaser, die inmiddels een verblijfsvergunning heeft.

NID is snel gegroeid
Het NID is bedacht door schoonmaakbedrijf Asito. Bij het eerste diner, in 2011 deden 650 eigen medewerkers mee op 80 locaties. Bij het schoonmaakconcern werken mensen afkomstig uit meer dan honderd verschillende landen en Asito wilde met het diner bevorderen dat de verschillende culturen op de werkvloer van hoog tot laag zo goed mogelijk zouden samenwerken.

Locaties door het hele land
Een paar plaatsen waar op donderdag 13 oktober het Nationaal Integratiediner wordt gehouden:

  • Utrecht: lunch van/voor 150 personen. (allochtone jongeren en ouderen);
  • Bergen op Zoom: diner voor 250 mensen. (onder andere Ouderen ontmoeten gelovigen van een Marokkaanse en Turkse moskee);
  • Almelo: diner voor 600 mensen in het stadion van Heracles met vluchtelingen, ouderen en medewerkers Asito;
  • Den Haag: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met 150 personen;
  • Almere: lunch voor 150 zorgbehoevende ouderen;
  • Amsterdam: diverse locaties, waaronder UWV, VUmc en NS.
  • Nijmegen: diverse locaties, waaronder een lunch voor 1500 personen op ROC Nijmegen.

Op woensdagmiddag/avond 12 oktober wordt bij wijze van aftrap één integratiediner gehouden in Zwolle. Hier wordt gekookt voor (Syrische) vluchtelingen en zitten 60 personen aan tafel. 

Over Asito
Schoonmaakconcern Asito voert een gericht en actief beleid voor diversiteit en inclusiviteit om het personeelsbeleid een evenwichtige afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. Asito is een van de ondertekenaars van de Charter Diversiteit en heeft zich verplicht om voor 2018 duizend mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk te helpen. Dit resultaat wordt naar verwachting al dit jaar gehaald.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: