6 januari 2016

ING vooruitzicht 2016: schoonmaak klimt verder uit dal

In 2016 groeien de volumes in de zakelijke dienstverlening met naar verwachting 4%, iets minder dan in 2015. De vraag naar zakelijke diensten komt uit vele bedrijfssectoren, terwijl de vraag vanuit de publieke sector nog iets achterblijft. De groep overige zakelijke dienstverleners groeit het snelst, vooral omdat uitzenders ook in 2016 flinke groei laten zien. Dit concludeert ING Bank in haar Vooruitzicht zakelijke dienstverlening.

Na een periode van krimp zet de zakelijke dienstverlening het herstel van 2014 in 2015 voort. De groei is gedurende het jaar aangetrokken, maar begint vanaf het derde kwartaal enigszins af te zwakken. Vooralsnog blijft de volumegroei op een hoog niveau. Voor 2016 wordt een groei in de volumes van 4% verwacht, tegen 5% in 2015. De vraag naar zakelijke diensten komt vooral uit het bedrijfsleven. De terughoudendheid van overheid en zorg bij de inhuur van externe dienstverleners blijft in 2016 bestaan.

De best presterende subsector binnen de zakelijke diensten is opnieuw de uitzendbranche. Ook schoonmaak en beveiliging klimmen verder uit het dal.

Voor het hele rapport Vooruitzicht zakelijke dienstverlening 2016 van ING Bank klikt u op deze link.

Deel dit artikel

Ook interessant: