19 oktober 2015

Incluzio (Facilicom) doet voorstel aan minister: “Geef Paleis Soestdijk terug aan het volk”

Incluzio, initiatief van Facilicom, wil Paleis Soestdijk teruggegeven aan het volk. Dat stelt de zorgorganisatie in een open brief aan de minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, naar aanleiding van de oproep van het Rijksvastgoedbedrijf om te komen tot serieuze en creatieve voorstellen voor een herbestemming van Landgoed en Paleis Soestdijk.

Incluzio stelt dat Paleis Soestdijk in het verleden een nationaal geschenk is geweest bij het huwelijk van koningin Juliana en Prins Bernhard. Met het idee van Incluzio wordt bijna tachtig jaar later het paleis weer teruggegeven aan Nederland. Om precies te zijn betrekt Incluzio met het idee een volledige doelgroep die in de maatschappij een steuntje in de rug nodig heeft om zelfstandig te kunnen leven. Iedereen die nu niet via de normale weg aan een baan kan komen, krijgt zijn kans bij de verbouwing, bij het beheer en bij de exploitatie.

Verbinding
“Waar Paleis Soestdijk ooit de Oranjes met Nederland verbond, verbindt het straks de Nederlandse bevolking met elkaar. We hoeven de minister natuurlijk niet uit te leggen hoe groot de behoefte is aan een bindmiddel in het Nederland van vandaag. Paleis Soestdijk als aanjager van één Nederland: koningin Juliana, sociaal-maatschappelijk bewogen als geen ander, had het vermoedelijk niet beter kunnen bedenken”, vertelt Peter de Visser, algemeen directeur van Incluzio.

Economisch duurzaam
Het paleis en het landgoed krijgen de economisch duurzame toekomst die verwacht wordt. Maar binnen het Incluzio-concept passen ook zorgwoningen. Of huisvesting voor organisaties met een maatschappelijk karakter en aanbieders van zorg- en welzijnsdiensten. “Als Incluzio zien we een regisserende rol voor ons, met expertise in huis op de gebieden die juist voor deze herbestemming essentieel is. Wij hebben onze sporen inmiddels verdiend in zowel de rol van sociaal ondernemer, als regiehouder in het facilitaire domein. Daarnaast staan we ervoor open om alle andere partijen met een maatschappelijke binding die geïnteresseerd zijn een rol te geven. Daarom dragen we graag aan die uitvoering bij. Samen met ieder ander die creatieve en serieuze ideeën heeft om ons concept naar een nog hoger plan te tillen”, besluit  De Visser.

Over Incluzio
Incluzio, een initiatief van facilitair dienstverlener Facilicom, richt zich op de integratie van zorg, dienstverlening en het sociale domein in een wijk. Daarmee investeert het niet allen in sociale ondernemingen maar gaat het ook participeren in bijvoorbeeld gezondheidscentra. Zo stemt Incluzio preventie, zorg, ondersteuning en dienstverlening optimaal met elkaar. Tegelijkertijd wordt er werk gecreëerd. Door de dienstverleners ook het publieke domein in te zetten kunnen meteen andere collectieve problemen in de wijk worden aangepakt. en voorkomen. Zo maakt Incluzio van elke buurt waar het bedrijf actief en betere buurt

Deel dit artikel

Ook interessant: