21 januari 2016

Handhygiëne kan griepkosten van € 928 miljoen voorkomen

De eerste griepepidemie van deze winter is een feit. Dat maakte het RIVM deze week bekend. Een griepvirus is niet alleen vervelend voor de patiënt zelf, maar ook voor werkgevers. Zo berekende TNO dat ruim 770.000 Nederlandse werknemers griep hebben gehad in 2015, wat zorgde voor een schadepost van € 928 miljoen. Een paar eenvoudige maatregelen op de werkvloer kunnen al veel gesnotter en kostbaar ziekteverzuim voorkomen. Bijvoorbeeld door medewerkers bewust te maken van het belang van goede handhygiëne en hen ook de juiste producten hiervoor aan te bieden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een goede handhygiëne 30 tot 50% procent van de griepgevallen voorkomt.

Een griepvirus verspreidt zich eenvoudig door de lucht en via de handen. Smerige hotspots op de werkvloer, zoals deurklinken, telefoons en toetsenborden, bevatten relatief veel micro-organismen die door slechte handhygiëne verspreid worden. Handen wassen is essentieel voor het voorkomen hiervan. Ondanks dat iedereen dit weet, gebeurt het nog onvoldoende. Zo wast ruim de helft van de Nederlanders de handen na een toiletbezoek niet met zeep*. Tijdens een steekproef** werd bij 59% van de geteste personen een verhoogde concentratie micro-organismen op de handen aangetroffen – lees: vervuilde handen. Dat, in combinatie met het contact tussen mensen, grote aantal bezoekers van kantoorruimtes en bedrijfspanden, zorgt voor een groot risico op een besmetting met het griepvirus. Ook kranen, zeepdispensers en spoelknoppen in de toiletruimtes op het werk zijn, hoe raar het ook klinkt, een bron van besmetting.

Betere bescherming
Hoe kunnen werkgevers hun werknemers beter beschermen tegen de griepepidemie? (1) Investeer in kranen en zeepdispensers die werken op basis van sensoren. Bij deze ‘no touch-systemen’ hoeven medewerkers de kraan en zeepdispenser niet aan te raken. (2) Maak medewerkers bewust van het belang van handhygiëne, bijvoorbeeld met behulp van voorlichting. Hang eventueel de ‘gouden regels voor het handen wassen’ naast de kraan om ze bewust te maken van hun eigen gedrag. Zorg daarnaast voor producten die verspreiding van het griepvirus helpen voorkomen wanneer een nieuwe griepepidemie zich aandient. Zet bijvoorbeeld dispensers met desinfecterende handgel bij de toegang tot werkruimtes en de bedrijfskantine. (3) Zorg ervoor dat de medewerkers hun handen goed kunnen drogen. Vochtige handen verspreiden namelijk tot duizend keer meer bacteriën.

Groot resultaat
“Een kleine investering in handhygiëne door werkgevers leidt dan ook tot een groot resultaat. Dat minimaliseert niet alleen het aantal zieke medewerkers, maar ook de kosten door gemiste werkdagen”, zegt Arjan Gundlach, marketing & sustainability director bij Initial Benelux.

*De metingen zijn verricht met behulp van HygieneConnect bij verschillende soorten organisaties, waaronder bedrijven in de voedingsindustrie, het onderwijs en de horeca, en in kantooromgevingen. In totaal is het gedrag van honderdduizend toiletbezoekers geanalyseerd.
**Steekproeven gehouden op 15 oktober op Amsterdam Centraal station en Brussel-Zuid onder 174 willekeurige voorbijgangers.

Over Initial
Initial is wereldwijd marktleider in hygiëneoplossingen en is actief in meer dan 45 landen, waaronder de belangrijkste economieën van Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Initial biedt innovatieve en milieuvriendelijke sanitaire diensten en oplossingen voor grote en kleine organisaties in diverse sectoren, zoals kantoren, overheid, scholen, voedselproductie, horeca, medische en paramedische sector, industrie, detailhandel, logistiek en transport. Het producten- en dienstenaanbod van Initial omvat oplossingen voor toilethygiëne en luchtverfrissing, handen wassen en drogen, dameshygiëne en vloerhygiëne.

Deel dit artikel

Ook interessant: