Hago Zorg en Erasmus MC sluiten met TOP Academie Jongerenakkoord
Op een van de meest dynamische werkplekken van Rotterdam, het Erasmus MC, worden 20 jongeren door Hago Zorg opgeleid tot gediplomeerde facilitair zorgmedewerkers, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat is het idee van TOP Academie, het tweede Jongerenakkoord dat op 7 september door wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) en de initiatiefnemers is ondertekend. De intentie is om de samenwerking structureel vorm te geven.
Je studie helemaal afgestemd op je toekomstige job: voor 20 studenten van LMC Praktijkonderwijs Schietbaanstraat en Olympia College wordt dat de komende twee schooljaren werkelijkheid. Hun scholen hebben namelijk de handen ineen geslagen met schoonmaakbedrijf Hago Zorg en het Erasmus MC onder de naam TOP Academie, een idee van initiatiefnemers Learn2Work.
Perspectief vergroten
De jongeren, toekomstige facilitaire zorgmedewerkers, worden door Hago Zorg in het Erasmus MC opgeleid. “De schoonmaakbranche is een laagdrempelige sector. Door praktijkschoolleerlingen de mogelijkheid te bieden om tijdens hun studie al door de branche erkende opleidingen te volgen, vergroot dat hun perspectief op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Dat dient niet alleen een maatschappelijk belang, maar het stelt ons als bedrijf ook in staat om nieuw arbeidspotentieel aan te boren”, aldus Gert Zoet, directeur regio West Nederland bij Hago Zorg.
Jan-Jaap Ensing, HR directeur van het Erasmus MC, benadrukt het belang dat (grote) Rotterdamse werkgevers op deze manier een bijdrage leveren aan het tegengaan van de jeugdwerkloosheid. “Voor jongeren op dit soort opleidingen is het vaak heel lastig een stageplek of baan te vinden. Door een Jongerenakkoord af te sluiten brengen we het onderwijs en de werkgevers dichterbij elkaar en helpen we samen het enorme talentpotentieel van de Rotterdamse jongeren te benutten.”
Jongerenakkoorden
Rotterdam gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid door jongeren concreet aan de slag te helpen. Een grote groep jongeren heeft geen startkwalificatie of een diploma dat aansluit bij wat op de arbeidsmarkt gevraagd wordt. Door werkgevers en onderwijs samen te brengen, ontstaat een win-winsituatie: gegarandeerde (stage)plekken voor jongeren met de juiste skills waar de werkgever naar op zoek is. Wethouder Hugo de Jonge: “We stimuleren het zeer dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar weten te vinden, omdat een goede stageplek of baan voor deze opleidingniveaus niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Het mooie aan het Jongerenakkoord is dat door de samenwerking onderwijs en bedrijfsleven naadloos op elkaar aansluiten.”
De gemeente hoopt aan het einde van de collegeperiode minimaal 30 Jongerenakkoorden te hebben afgesloten. Rotterdam telt op dit moment zo’n 7500 jongeren die op zoek zijn naar werk, van wie 2850 met een bijstandsuitkering; de inzet is om dit aantal in 2018 terug te brengen naar 5000.