13 juni 2015

Hago schoonmakers Schiphol delen kennis hygiëne en schoonmaak in Kenia

Acht schoonmaakmedewerkers van Hago Airport Services, werkzaam op luchthaven Schiphol, zijn naar Kenia vertrokken om hun kennis over schoonmaak en hygiëne te delen met de plaatselijke bevolking bij het Nakuru County Sanitation Programme. In Nakuru, centraal Kenia, geven zij les aan meer dan 15.000 schoolkinderen en 23 schoonmakers. Jaarlijkse sterven er 800.000 kinderen aan de gevolgen van slechte hygiëne. De Verenigde Naties heeft toegang tot schoon water en een gezond leven als een post millennium-doelstelling. Deze reis levert hier een bijdrage aan. 

De schoonmaakmedewerkers van Hago Airport Services, werkzaam op Schiphol Airport, hebben jarenlang ervaring  op het gebied van hygiëne en het schoonmaken van sanitair. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd door Stichting Hi-Gene. “We sturen juist de schoonmaakmedewerkers, met diverse achtergronden, in plaats van de managers van Hago Airport Services.  De schoonmakers zijn juist degenen die dag in dag uit professioneel met hygiëne bezig zijn op Schiphol”, aldus Johan van der Blom, voorzitter Stichting Hi-Gene.

Voorlichting hygiëne tegen sterfte
Water, Sanitation & Hygiene (WASH) is een van de belangrijkste millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties. De factor hygiëne wordt vaak onderbelicht bij WASH. Jaarlijks sterven 800.000 kinderen door slechte hygiënische omstandigheden. Gebrek aan schoon water en sanitair, gebrek aan zeep, maar ook een gebrek aan goede kennis over hygiëne. Van der Blom: “Er worden veel waterputten geslagen en sanitaire gelegenheden gebouwd in Kenia, maar er wordt nog wel eens voorbijgegaan aan hygiëne. Bijvoorbeeld doordat de toiletten niet schoon zijn of handen en voeten niet goed gewassen worden. Hierdoor blijft het sterftecijfer ondanks goede voorzieningen alsnog hoog, door een slechte hygiëne.” 

Het verbinden van organisaties
De reis wordt mogelijk gemaakt door Stichting Hi-Gene, van Hago Airport Services, en in samenwerking met Vitens Evides International. Vitens Evides International werkt samen met het lokale drinkwater- en sanitatiebedrijf, Nawassco, en partners aan het verbeteren van toegang tot duurzame water- en sanitatievoorzieningen voor de lokale bevolking met programma’s als Nakuru County Sanitation en Football for Water. 

Stichting Hi-Gene is opgezet om kennis en kunde over schoonmaak en hygiëne te delen met andere organisaties, NGO’s en de lokale bevolking. Zij brengt verschillende NGO’s met elkaar in contact om zo de volledige WASH-keten te kunnen bedienen. “Wij werken met lokale NGO’s en bedrijven die het toilet bouwen, water aansluitingen realiseren, producten als zeep leveren en ook de ontlasting weer op een biologische manier afvoeren. Wij voegen daar onze kennis over hygiëne aan toe en zo maken we de cirkel rond”, aldus Johan van der Blom. 

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: