11 september 2015

Hago Rail Services start proef met meereizende schoonmakers

Omdat de tijd dat een trein op een keerpunt (tussenstop) staat beperkt is, is er soms te weinig tijd om de trein tijdens de dienst te reinigen. Hago Rail Services (HRS) is daarom, in samenwerking met NedTrain en NS Reizigers, een pilot gestart met meereizende schoonmakers: Care on Track. Op het drukke traject Den Helder-Nijmegen rijden tussen Amsterdam CS-Utrecht CS de komende twee maanden schoonmakers mee. Tijdens de rit proberen ze zo veel mogelijk vuil op te halen om reizigers zo een comfortabele, schone reis te bieden.

Met de pilot wil HRS inzicht krijgen in waar de vervuiling tijdens de rit vooral ophoopt. De schoonmakers halen los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen storende vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Op deze manier kunnen de schoonmakers op de keerpunten gerichter schoonmaken (toiletbeurt, vloeren wissen) omdat het meeste losse vuil al verwijderd is. Tegelijkertijd wil Hago Rail Services onderzoeken wat het effect is van zichtbare schoonmakers op de schoonmaakbeleving.

Erkenning vakmanschap
De pilot ligt in het verlengde van een al langer lopende proef op het traject Den Haag-Leeuwarden. Dit traject kent een korte overstandstijd van  acht minuten in Leeuwarden, waardoor schoonmakers te weinig tijd hebben om de trein goed schoon te maken voordat hij weer vertrekt. In de laatste twintig minuten die de reis naar Leeuwarden nog duurt, stappen de meereizende schoonmakers in Heerenveen op om alvast te beginnen met de reiniging. Michel Möller, directeur HRS: “De eerste resultaten zijn veelbelovend. Reizigers en NS-personeel reageren positief op de zichtbare aanwezigheid van de schoonmakers in de trein. Een mooie erkenning van het vakmanschap van de treinschoonmakers. En de conducteurs, de gastheren op de trein, zijn er over te spreken dat ‘hun’ trein al tijdens de reis weer schoner.”

Reportage
Bekijk de reportage over Care on Track van RTV Utrecht op onze website http://bit.ly/1LZAyly of ons op YouTube kanaal https://youtu.be/2kgbd_P9sLU

Over Hago Rail Services
Hago Rail Services is verantwoordelijk voor de interne reiniging van al het binnenlands materieel van NS Reizigers in Nederland. Vanuit 55 locaties maken ruim 600 medewerkers dagelijks 2900 treinen schoon. Ze verwijderen vlekken van ramen, wanden en vloeren en reinigen toiletten. Ook legen ze prullenbakken, verwijderen ze kranten en schrapen ze kilo’s kauwgom van vloeren, banken en onderkanten van tafeltjes. Dit doen zij zeven dagen per week, 24 uur per dag. Veelal ’s nachts, maar steeds vaker ook overdag.

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: