17 december 2015

Gumbuster wint Innovatie Award 2015 Hago Rail Services

Freek Witteveen heeft de Innovatie Award 2015 gewonnen voor zijn uitvinding Gumbuster. Volgens de jury van het Middelen en Materialen Innovatie Platform (MIP) van Hago Rail Services (HRS) maakt deze kauwgomschraper het werk van treinschoonmakers een stuk efficiënter, veiliger en makkelijker. De uitreiking vond plaats in Hotel Oranje in Leeuwarden, de stad waar Freek werkt.

Het innovatieplatform is de ideeënbus van HRS, waar collega’s hun beste ideeën kunnen indienen. Vele inzendingen wisten het afgelopen jaar hun weg naar de bus te vinden. Van een gecombineerde veger en microvezeldoek om in één handeling banken en tafeltjes te reinigen tot een overzichtelijk planbord. En van een prullenbakschep die voorkomt dat schoonmakers zich snijden of prikken aan scherpe voorwerpen bij het legen van de prullenbakken (verkozen tot runner-up) tot Freeks Gumbuster.

Wow
“Bij de Gumbuster had ik direct een wow-gevoel. Het verwijderen van kauwgom is echt een rotklusje. Eerst moet je de kauwgom ‘sprayen’ om ‘m vervolgens op je knieën met een plamuurmes te verwijderen”, licht Manager Operations en MIP-juryvoorzitter Eric de Kroon toe. “Om verse kauwgom van de vloer te verwijderen, draaien we in de praktijk dan ook vaak snel even de bezem om. Met de achterkant van de steel proberen we de gom van de vloer te duwen. Nadeel is dat er dan weer allemaal stof uit de borstel op de grond valt. Bovendien lukt het niet altijd op die manier de hele kauwgom te verwijderen. Dus wat als je nu niet de hele bezem, maar alleen de borstel zou hoeven omdraaien om over de grond te kunnen schrapen?”, verklaart Freek de gedachte achter zijn uitvinding.

3D-print
“In mijn vrije tijd ontwerp ik graag in 3D. Ik heb geprobeerd een soort plamuurmes te ontwerpen dat je op de borstel van de bezem kunt bevestigen. Vervolgens heb ik het ontwerp in 3D geprint. Het model hebben we met het hele team uitgebreid getest op onze locatie in Leeuwarden. Het was even passen en meten voordat we de juiste maat en hoek te pakken hadden, maar met de derde print hadden we het perfecte opzetstuk in handen.”

Productie
Freek wordt de komende tijd nauw betrokken bij de het daadwerkelijk productieproces van de schraper. Het materiaal waarin de Gumbuster is geprint blijkt in de praktijk namelijk niet sterk genoeg. Eric: “Samen met Freek gaan we nu op zoek naar alternatieven. Denk aan het gieten van het ontwerp in polyurethaan. Hiervoor moet eerst een mal ontwikkeld worden. Ook weer in 3D. Freek: “Ik vind het hartstikke gaaf dat ik ook hierin mag meedenken. Ik hoop dat het lukt om de Gumbuster in productie te nemen, zodat alle HRS-collega’s in het land er snel mee kunnen werken.”

Over Hago Rail Services
Hago Rail Services is verantwoordelijk voor de interne reiniging van al het binnenlands materieel van NS Reizigers in Nederland. Vanuit 55 locaties maken ruim 600 medewerkers dagelijks 2900 treinen schoon. Ze verwijderen vlekken van ramen, wanden en vloeren en reinigen toiletten. Ook legen ze prullenbakken, verwijderen ze kranten en schrapen ze kilo’s kauwgom van vloeren, banken en onderkanten van tafeltjes. Dit doen zij zeven dagen per week, 24 uur per dag. Veelal ’s nachts, maar steeds vaker ook overdag.

Deel dit artikel

Ook interessant: