Gom ZorgSupport en Parnassia: samen succesvol in SROI

Schoonmaakjournaal - Gom GZSGom ZorgSupport zorgt op zo’n 73 locaties voor een schone werkomgeving bij de Parnassia Groep. Daarnaast realiseren beide organisaties gezamenlijk succesvolle SROI-trajecten. “Werkervaring opdoen bij leveranciers kan precies dát zetje zijn, dat onze cliënten nodig hebben”, zegt Hilde Frietman, consulent – trajectbegeleider Reakt, onderdeel van Parnassia. “Gom ZorgSupport maakt daar graag ruimte voor.”

De overheid stelt bij grote aanbestedingen als contractvoorwaarde, dat er bij de uitvoering van de opdracht ook mensen moeten worden ingezet met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. De zogenaamde SROI-verplichting. “Daar werken we graag aan mee”, zegt Lindsey Karsten, rayonmanger bij Gom ZorgSupport. “Neem bijvoorbeeld Cüneyt Yavuz. Hij is door bemiddeling van Reakt bij Gom terechtgekomen en heeft nu een vast contract.”

Frietman vult aan: “Het is voor de cliënt heel erg belangrijk om extern aan de slag te gaan en niet in een beschermde omgeving te blijven werken. Wanneer dat, zoals bij Cüneyt, uitmondt in een volwaardige baan, is dat natuurlijk geweldig. Gom ZorgSupport staat open voor deze doelgroep, heeft hier speciaal een mogelijkheid voor gecreëerd en heeft ook een goed en duidelijk stappenplan opgesteld met opleidingen, trainingen en tussentijdse evaluaties.”

Op de foto v.l.n.r.: Leonida van Ommeren (rayonleider GZS), Marko Holtkamp (facilitair manager Parnassia), Lindsey Karsten (rayonmanager GZS), Cüneyt Yavuz (schoonmaker SROI-traject)

Regierol
De inspanning voor SROI is slechts één verandering in het werk in de facilitaire dienstverlening, vindt Marko Holtkamp, nu acht jaar facilitair manager bij de Parnassia Groep: “Door de  ontwikkeling in het facilitaire bedrijf in de afgelopen jaren, hebben we nu veel meer een regierol. Zaten we eerder boven op het operationele schoonmaakproces, nu neemt rayonleider Leonida van Ommeren die taak namens Gom voor haar rekening. Mijn regierol betekent onder andere dat je de andere partij vrijheden gunt, en dus vertrouwen geeft.”

Geen baas maar coach
Rayonleider Leonida van Ommeren begeleidt een divers gezelschap aan schoonmakers, onder wie Cüneyt. Door haar ervaring lukt het haar om de capaciteiten van mensen in te schatten en te zien hoe ze zijn en werken: “’De ene medewerker heeft wat meer persoonlijke aandacht nodig dan de andere. Cüneyt heeft soms een andere werkwijze, maar ik laat hem daarin graag vrij, want het resultaat is uitstekend.”

Cüneyt: “Leonida is niet mijn baas, maar meer mijn coach. Zij steunt mij. Ik krijg nu de kans om een extra opleiding te volgen, zodat ik deel uit kan maken van het speciale Gom handyman-team.” Lindsey legt uit: “Dit team neemt allerlei zwaardere klussen voor zijn rekening, zoals vloeronderhoud en verhuizingen.”

Meer voordelen
Als een SROI-traject succesvol is, heeft dat een stimulerende werking op de andere cliënten. “Zij willen nu ook een baan”, zegt Frietman. “Bovendien zorgt het voor bewustwording. Ze vinden het ook steeds belangrijker om zichzelf te ontwikkelen om zo iets te bij te kunnen dragen.” Frietman vindt het jammer dat het bedrijfsleven zich in het algemeen nog wat terughoudend opstelt. “Gom ZorgSupport is hier heel vooruitstrevend in. Zo zou elk bedrijf dat moeten doen.”

Over Parnassia
De medewerkers van de Parnassia Groep zijn op 560 locaties actief in Nederland. Haaglanden is een van de drie kernregio’s. In deze regio biedt Parnassia hulp en opvang voor mensen met diverse psychiatrische aandoeningen. Op het ambulante centrum aan de Carel Reinierzskade in Den Haag worden mensen met psychotische klachten in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar behandeld en begeleid.