4 maart 2016

GOM start campagne duurzame inzetbaarheid schoonmakers

Een fysiek zwaar beroep en dan ook nog eens doorwerken tot je 67e, dat is de extra uitdaging waar veel schoonmakers voor staan. Het is dus belangrijk dat zij goed op hun gezondheid letten. De werknemer én de werkgever hebben daarin een taak, vinden ze bij Gom. De aanpak bij Gom laat zien dat je duurzame inzetbaarheid kunt versterken door bewustwording en gedragsverandering te bevorderen. Bijvoorbeeld bij de TU Delft.

Duurzame inzetbaarheid is al jaren een belangrijk thema bij Gom. “Wat ooit begon met ziekteverzuimpreventie, is uitgegroeid tot een compleet programma van maatregelen en middelen om medewerkers fit, vrolijk en gemotiveerd te houden”, zegt Aura Groen, directeur HR bij Gom. Nederland vergrijst en dus ook de schoonmaaksector. Groen ziet de trend al jaren in haar cijfers terug: “Een van de redenen is dat 80% van onze medewerkers een contract heeft voor onbepaalde tijd. En we hebben opvallend veel lange dienstverbanden. Dat is aan de ene kant fijn, want dan doen ze het werk kennelijk graag. Aan de andere kant betekent het – als er weinig jongeren instromen – dat de gemiddelde leeftijd van je schoonmaakteams alsmaar hoger wordt. Ook opdrachtgevers zien zo’n team ouder worden en zien dat de inzetbaarheid van medewerkers vermindert. Je moet dus aan die inzetbaarheid werken.”

Lekker in je werk
Een belangrijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid is dat je medewerkers ‘lekker in hun werk’ zitten. Zo heeft Gom het begrip ‘werkvermogen’ vertaald. Groen: “Ik denk dat het goed is om medewerkers zélf te vragen wat ze nodig hebben om fit, vrolijk en gemotiveerd hun werk te blijven doen. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig bij een medewerkersbestand met een hoge laaggeletterdheid. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om een voor iedereen begrijpelijke vragenlijst samen te stellen waaruit we het werkvermogen helder kunnen destilleren. We hebben 1000 van de 6000 anonieme vragenlijsten ingevuld ontvangen. Een fantastisch resultaa, waardoor we weten welke aspecten ook echt werken als we een bewustwordingsproces inzetten. Dat onderzoek krijgt op locatie voor medewerkers ook een goed vervolg. Bijvoorbeeld bij de TU Delft.”

Leefstijlcoach
Lisa Wansink is assistent rayonmanager bij Gom en begeleidt het traject dat de schoonmaakmedewerkers op de TU in Delft volgen: “Dit team bestaat uit 24 mensen, voornamelijk van Turkse en Marokkaanse afkomst. De gemiddelde leeftijd ligt een stukje boven de veertig. In februari is de bewustwordingscampagne met de eerste groep van start gegaan, onder leiding van leefstijlcoach Mieke Schrijvers. De reacties zijn erg positief, vertelt Lisa. ”’Ze hebben de grootste lol over hun ‘baklavaspoilers’. En omdat het zo’n hecht team is, is de sociale controle groot. Als een van hen even gaat roken, hoort ze nu al van tien kanten: ’Je zou toch gaan minderen?’.” Op 11 maart vindt een vervolgmeting plaats, waarbij we bij iedereen de bloeddruk, het gewicht, de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte, de BMI, het vet- en vochtpercentage en de spier- en botmassa gaan meten. De medewerkers krijgen allemaal een gezondheidspaspoort met de uitslagen en komt er een individueel gesprek met de medewerker en de leefstijlcoach. Samen stellen ze doelen voor een nóg gezondere levensstijl.”

Voorlichting
Maar dat is slechts het begin van het traject. Wat volgt is een voorlichtingsbijeenkomst over voeding en de informatie op verpakkingen. Lisa licht toe: “Als er light op de verpakking staat, betekent dat misschien dat er minder vet in het product zit, maar het kan dan best drie keer zoveel suiker bevatten. Ook krijgen de medewerkers in Delft een cursus bewegen op het werk. Daarin laten we zien hoe je oefeningen kunt doen tijdens je werk. Gewoon door anders te bewegen. Verder ligt er voor de deelnemers nog een kookworkshop in het verschiet. Het uitgangspunt daarbij is: hoe kun je op gezonde wijze een maaltijd klaarmaken? De coach zal daar levensmiddelen uitstallen die ons TU-team vaak gebruikt en zet er dan gezonde alternatieven tegenover.” Na een half jaar wordt gekeken in hoeverre de individuele doelstellingen zijn gehaald. “Al gaan we er natuurlijk geen sancties voor opleggen, het gaat vooral om bewustwording en gedragsverandering.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Lisa is zelf een van de beste voorbeelden van het veranderen van levensstijl. “Ik ben 52 kilo afgevallen. En uit ervaring kan ik zeggen: als je lekker in je vel zit, voel je je zoveel beter. Ik had elke dag pijn, vooral in mijn knieën en gewrichten. Nu spring ik weer van de trap. Ik hoop dat het TU-team gaat inzien dat een gezonde leefstijl je alleen maar goed doet. Dat de werkgever daarbij helpt, vind ik logisch. Onze medewerkers hebben een gouden randje. Zij doen het echte werk. Op hen moet je zuinig zijn. Samen zorgen we ervoor dat onze mensen vitaal aan het werk kunnen blijven.”

Over TU Delft
De TU Delft telt anno 2015 meer dan 19.000 studenten en zo’n 5.000 medewerkers. De TU Delft is gehuisvest op het campusterrein in het zuiden van Delft in meerdere gebouwen. In deze gebouwen zijn ook diverse externe partijen gehuisvest die van enkele services, zoals schoonmaakdiensten, van de TU Delft gebruikmaken. De totale oppervlakte van de campus – binnen en buiten – is ruim 700.000 m2, het aantal vierkante meters schoon te houden vloeroppervlak van de gebouwen is circa 356.000 m2: onderwijs- en onderzoeksgebouwen, een nucleaire installatie (Reactor Instituut Delft), een museum, sportcentrum, bibliotheek en congrescentrum. De grootte van de gebouwen is divers, net zoals de functies waar de gebouwen op ingedeeld kunnen worden. Gom is momenteel één van de vier schoonmaakleveranciers.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: