18 maart 2015

Geen OSB schoonmaakbedrijven betrokken bij controles Inspectie SZW

Inspectie SZW bracht vandaag een bericht uit over nieuwe controles onder schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens. Bij deze controles zijn verschillende overtredingen vastgesteld. Ook deze keer zijn geen OSB schoonmaakbedrijven betrokken bij deze zaak. Daarmee bewijst het OSB-Keurmerk wederom zijn kracht!

Rob Bongenaar, directeur van OSB: “Deze zaak toont aan dat de aanpak van malafide schoonmaakbedrijven nog steeds nodig is. Het is tijd dat klanten een verantwoorde keuze maken bij het inhuren van een schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Als klant wil je daar toch geen gedoe over? Daarom hebben wij het OSB-Keurmerk geïntroduceerd. Het biedt klanten de zekerheid van een betrouwbaar en professioneel schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. De controle resultaten van de Inspectie SZW tonen dat wederom aan. Jammer dat controles voor het niet-georganiseerde deel van de branche wel nodig blijven.”

Het OSB-Keurmerk bestaat uit drie onderdelen:
1. De NEN 4400-1 norm. Dit is een nationale norm en stelt eisen aan in Nederland gevestigde (onder)aannemers van werk over de afdracht van belastingen en sociale premies en het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland. Het doel van de norm is het beperken van het risico voor opdrachtgevers op verhaal en boetes van de Belastingdienst en andere overheidsinstanties.
2. Code Verantwoordelijk Marktgedrag voor schoonmaak- en glazenwasserbedrijven. De doelstelling van de Code is onder andere de verbetering van de kwaliteit van de gehele sector, maar ook de verbetering van de arbeidsomstandigheden van het personeel.
3. Schoonmaakspecifieke eisen hebben onder andere betrekking op de communicatie met medewerkers, kwaliteitsborging van werkzaamheden, het beschikken over adequate aansprakelijkheidsverzekering en het naleven van de cao.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: