FNV: vandaag actie door schoonmakers BuZa

nieuws - Schoongenoeg beeldDe schoonmakers van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) zijn er nu wel klaar mee. Eerst de teleurstelling dat ze voorlopig niet worden inbesteed. Daarna al maanden onzekerheid of ze wel of niet meeverhuizen met het ministerie naar het nieuwe pand aan de Rijnstraat. En nu blijkt dat schoonmaakbedrijf ISS heeft besloten, dat maar negen van de 21 schoonmakers geschikt zouden zijn om mee te verhuizen. Vandaag wordt daarom actie gevoerd bij het ISS-hoofdkantoor in De Meer en het ministerie van BuZa in Den Haag.

“We horen er gewoon bij”
“Nu is het genoeg. We maken al jarenlang naar volle tevredenheid het ministerie schoon, veel collega’s al meer dan 12 jaar. En dan zouden we nu allemaal niet goed genoeg zijn om mee te gaan naar het nieuwe pand? Dat is toch niet normaal!?’, zegt Najib, schoonmaker bij BuZa. ‘We zijn boos over hoe ISS kiest en we vinden dat het ministerie moet zeggen dat we allemaal mee moeten verhuizen. Zij zijn de opdrachtgever. Het kan toch niet dat de Rijksoverheid aan de ene kant schoonmakers zelf in dienst neemt en dan ons zo laat behandelen? Wij horen er gewoon bij!”

Gesprek met Kamerleden
De schoonmakers gaan morgen eerst verhaal halen bij het hoofdkantoor van ISS in De Meern. Daarna gaan ze naar het ministerie waar ze met Kamerleden Sadet Karabulut (SP), Linda Voortman (GL) en John Kerstens (PvdA) het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer gaan bespreken. Ze willen dat de politici in de Kamer vragen gaan stellen over de gang van zaken bij BuZa.

Cao-onderhandelingen en ZEEP!
Op 5 november zijn onderhandelingen voor een nieuwe cao voor schoonmakers gestart. Om Nederland te laten zien wat er nog steeds mis gaat in de schoonmaaksector, maken schoonmakers gedurende de onderhandelingen zelf ZEEP! Met dit actiejournaal willen ze iedereen laten zien hoe hoog de werkdruk is en hoe ze behandeld worden als ze zich ziek melden of – zoals in het geval van de schoonmakers van BuZa – wat er misgaat bij een verhuizing, zodat schoonmaakbazen als ISS beseffen dat hun gedrag niet normaal is.

Ook van de actie vandaag doen schoonmaakreporters van ZEEP! verslag, dat aanstaande zaterdag in het journaal is te zien op facebook.com/fnvschoongenoeg.

 

 

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...