FNV schoonmakers Reinier de Graafgasthuis: “Ziek van werkdruk”

Reinier-de-Graaf-Gasthuis-DelftDe schoonmakers van het Reinier de Graafgasthuis in Delft willen hun werk goed doen, maar door de hoge werkdruk kunnen ze dat niet. Daarom overhandigen ze donderdagochtend 19 januari een petitie aan schoonmaakbedrijf Hago Zorg.

“Voor de tijd die we krijgen om ons werk te doen, zijn we met te weinig collega’s om goed schoon te kunnen maken”, zegt Sandra van Adrichem, schoonmaakster in het Reinier de Graafgasthuis. “Toch doen we ons best voor de patiënten, maar onze werkdruk is zo hoog dat we er zelf ziek van worden. We hebben dat al zo vaak gezegd tegen Hago, maar ze doen er niks aan. Dat is toch niet normaal?!”

Cao-onderhandelingen
Er wordt sinds november vorig jaar onderhandeld over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers van Nederland. Schoonmakers voeren al drie maanden actie om de schoonmaakbazen en opdrachtgevers te laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en dat het moeilijk is om rond te komen van hun inkomen.

Loon en reiskosten
De schoonmakers willen een loonsverhoging en een reiskostenvergoeding. Die hebben ze nu niet. Daardoor zijn veel schoonmakers een paar dagen aan het werk om een busabonnement te betalen. Tot nu toe hebben de schoonmaakbazen het nog niet over geld willen hebben, terwijl dat voor de schoonmakers zo hard nodig is om hun gezin te onderhouden. Bij de eerstvolgende onderhandelingsronde op dinsdag 14 februari moeten de bazen over de brug komen, vinden de schoonmakers.

ZEEP!
Tijdens de onderhandelingen maken schoonmakers ZEEP!, het FNV Schoonmakers-in-actie-journaal, waarin ze de misstanden in de schoonmaaksector zelf in beeld brengen. Het journaal is te zien op www.schoongenoeg.nu en op www.facebook.com/fnvschoongenoeg.

×