16 december 2015

FNV: schoonmakers langs wethouder Drechtsteden om kerstontslag tegen te houden

Vanochtend gaan 50 schoonmakers van de gemeentelijke panden van de Drechtsteden naar het spreekuur van de wethouder Drechtsteden, Henk Mirck. Ze leggen zich niet zo maar neer bij hun ontslag per 24 december en spreken de wethouder hierop aan. Extra pijnlijk is het dat de Drechtsteden de schoonmaak per 1 januari 2016 in eigen beheer willen laten uitvoeren door mensen uit de sociale werkvoorziening.

Schoonmaakster Tecca Erdem-Burakcin: “Om zomaar opeens te horen dat je je werk kwijtraakt op de dag voor kerst. Dat is echt harteloos. En dat voor gemeenten. Mijn collega’s en ik werken al jaren keihard om de gemeentepanden schoon te houden en dan worden we op zo’n manier opeens bij het grofvuil gezet? Dat pikken we niet! En dat gaan we aan de politieke partijen vertellen.”

‘Pure werkverdringing’

De schoonmakers zijn niet tegen mensen met een SW-achtergrond. Sterker nog, daar werken zij al mee samen. De extra handen zijn zeer welkom gezien de werkdruk en daarnaast zouden vrijvallende banen geleidelijk kunnen worden opgevuld door collega’s met een SW-achtergrond. Bestuurder Herrie Hoogenboom van FNV Schoonmaak: “Maar dat gemeenten de schoonmaak zelf uitvoeren en daar de Participatiewet voor misbruiken, is pure werkverdringing. Het is belachelijk dat je aan de ene kant mensen laat ontslaan, om daarna hun werk door uitkeringsgerechtigden te laten uitvoeren.”

Deel dit artikel

Ook interessant: