29 september 2015

FNV schoonmakers in actie om hogere werkdruk door contractwisseling LUMC

Op woensdag 30 september protesteren de schoonmakers van het LUMC tegen de ongezond hoge werkdruk waarmee ze te maken hebben. Het LUMC krijgt van de schoonmakers de blauwdruk voor de grote Werkdruk-O-Meter. “Als het LUMC niet gelooft dat onze werkdruk te hoog is geworden om goed ons werk te kunnen doen, dan gaan we een machine bouwen die het kan meten en het bewijs leveren”, zegt Chris Roosendaal, schoonmaker bij het LUMC.

De schoonmakers bij het LUMC kampen al lang met een ongezond hoge werkdruk en hebben daar al meerdere keren tegen geprotesteerd. Nu dreigt de werkdruk verder toe te nemen, omdat schoonmaakbedrijf Hago Zorg dagschoonmakers over wil plaatsen naar de avond en een gedeelte van de mensen naar andere locaties in Leiden, Leiderdorp, Alphen a/d Rijn en Den Haag. Daardoor moet het werk op het LUMC met minder mensen worden gedaan. En dat kan eigenlijk niet. “We kunnen gewoon niet meer doen. Als dit doorgaat, wordt het gewoon niet meer echt schoon”, zegt Roosendaal. “Je werkt wel in een ziekenhuis. Ik zou het verschrikkelijk vinden als patiënten die hier komen last van zouden krijgen.”

Vijf jaar Code verantwoord marktgedrag
De situatie bij het LUMC is tekenend voor wat nog steeds gebeurt bij contractwisselingen tussen schoonmaakbedrijven. Hago Zorg nam begin dit jaar het contract over van ISS en probeert nu een bezuiniging door te voeren, met als gevolg nog meer werkdruk voor de schoonmakers. De Code verantwoord marktgedrag, die dit jaar vijf jaar bestaat, is ooit opgesteld om dit soort situaties tegen te gaan. Zowel het LUMC als Hago Zorg hebben de Code ondertekend, maar houden zich er niet aan.

Deel dit artikel

Ook interessant: