FNV-schoonmakers Groningse basisscholen wassen Dolmans en O2G2 de oren

Zeep! - actiejournaal FNV“Schoonmaakbedrijf Dolmans en opdrachtgever O2G2 luisteren niet naar de schoonmakers van basisscholen in Groningen. Daarom gaan de schoonmakers hen dinsdag de oren wassen. De schoonmakers voelen zich genoodzaakt weer in actie te komen, omdat Dolmans en O2G2 nog niet hebben gereageerd op de uitspraak van het Schoonmakerstribunaal vorig jaar in december, waarin de schoonmakers aangaven te weinig tijd te krijgen om de scholen goed schoon te maken”, aldus kondigt FNV aan.

Meer tijd en schoonmakers
“We willen serieus worden genomen en respect krijgen voor wie we zijn en wat we doen”, zegt Brigitte de Waal, schoonmaakster van Dolmans. “We maken met steeds minder mensen, met steeds minder uren, steeds meer schoon. Maar dat gaat gewoon niet: iedereen ziet dat de scholen in Groningen steeds vuiler worden. We hebben dit al meerdere keren gezegd, maar Dolmans en O2G2 doen er niks aan. Daardoor hebben wij steeds meer werkdruk en steeds minder geld. Als je bijvoorbeeld nieuwe sportschoenen voor je kind moet hebben, kan je die niet betalen. Dat is toch niet normaal!?”

De schoonmakers hebben een petitie opgesteld en overhandigen die op 24 januari om 12.00 uur aan Dolmans en O2G2 met een extra paar oren erbij, zodat er beter kan worden geluisterd naar wat schoonmakers te vertellen hebben. Met het zeepkanon worden de oren van beide partijen tot slot flink gewassen.

Cao-onderhandelingen
Er wordt sinds november vorig jaar onderhandeld over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers van Nederland. Schoonmakers voeren al drie maanden actie om de schoonmaakbazen en opdrachtgevers te laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en dat het moeilijk is om rond te komen van hun inkomen.

Meer inkomen
De schoonmakers willen meer inkomen. Voor velen is het moeilijk om hun gezin te onderhouden. Bijvoorbeeld omdat ze geen reiskostenvergoeding krijgen. Daardoor zijn veel schoonmakers een paar dagen aan het werk om een busabonnement te betalen. Tot nu toe hebben de schoonmaakbazen het nog niet over geld willen hebben, terwijl dat voor de schoonmakers zo hard nodig is om hun gezin te onderhouden. Bij de eerstvolgende onderhandelingsronde op dinsdag 14 februari moeten de bazen over de brug komen, vinden de schoonmakers.

ZEEP!
Tijdens de onderhandelingen maken schoonmakers ZEEP!, het FNV schoonmakers-in-actie-journaal, waarin ze de misstanden in de schoonmaaksector zelf in beeld brengen. Het journaal is te zien op www.schoongenoeg.nu en op www.facebook.com/fnvschoongenoeg.

×