11 januari 2016

FNV: schoonmakers Drechtsteden weer in actie voor verdringing

Dinsdag 12 januari overhandigt een groep van 48 schoonmakers een petitie met steunbetuigingen tegen hun ontslag aan Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en tevens voorzitter van de Drechtraad. De overhandiging vindt plaats voorafgaand aan de maandelijkse bijeenkomst van de Drechtraad in het gemeentehuis in Zwijndrecht.

Sinds begin december protesteren de schoonmakers tegen hun ontslag; de Drechtsteden willen de schoonmaak in eigen beheer laten verrichten. Schoonmaakster Tecca Erdem-Burakcin: “We hoorden opeens dat we ons werk zouden verliezen op 24 december, de dag voor kerst. Dat was echt harteloos. Mijn collega’s en ik werken al jaren keihard om de gemeentepanden schoon te houden en dan worden we zomaar bij het grofvuil gezet? Dat pikken we niet!”

Werkverdringing
Wethouder Mirck stelt op dordrecht.net dat de “Drechtsteden wil voldoen aan de banenafspraak” en een groep mensen aan het werk wil helpen. Echter, volgens FNV Schoonmaak heeft de groep mensen, die het schoonmaakwerk gaat overnemen al een baan. “Door hen vanuit SW Drechtwerk te detacheren, levert dus helemaal geen bijdrage aan de banenafspraak”, reageert Herrie Hoogenboom van FNV Schoonmaak. ‘Er komen geen extra banen bij. Bestaand werk wordt overgenomen, waardoor de schoonmakers die al jaren de Drechtse gebouwen schoon en leefbaar houden hun baan kwijtraken. Er is dus wel degelijk sprake van verdringing.”

Deel dit artikel

Ook interessant: