29 november 2015

FNV protestactie schoonmakers: voorlopig nog geen ambtenaar?

Schoonmakers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, I&M en IND hielden op 26 november een protestactie in de hal van het ministerie van Binnenlandse zaken om duidelijkheid te vragen over hun positie: worden zij binnenkort ambtenaar, zoals hen is beloofd, of niet?

Het kabinet kondigde bij monde van minister Asscher met veel trots aan de schoonmakers van de rijksoverheidspanden weer zelf in dienst te willen nemen. In februari van dit jaar tekende Asscher daartoe een akkoord met FNV Schoonmaak, tot grote blijdschap van de schoonmakers zelf. Maar voor de schoonmakers van het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, I&M en IND heeft de blijdschap ondertussen plaatsgemaakt voor vertwijfeling, want de overheid tekende een nieuw contract met een schoonmaakbedrijf voor maar liefst 25 jaar. Wanneer worden zij dan ambtenaar?

Beloofd is beloofd
“Wij begrijpen er niets meer van”, zegt Maikel Wiet, schoonmaker bij Buitenlandse zaken. “Minister Asscher zegt tegen ons ‘Welkom, jullie horen er gewoon bij’ en alle mensen hier in het pand feliciteerden ons toen het nieuws kwam. Maar dan zegt de overheid opeens dat het niet doorgaat. Wie moeten we geloven? ‘

Zijn collega Abdel Kourtit, die bij de Belastingdienst werkt: “Ik was er bij toen minister Asscher het akkoord tekende. Hij zei toen dat alle schoonmakers konden gaan kiezen of ze ambtenaar willen worden, dus ook die van Buitenlandse Zaken of DUO in Groningen. Dat is ons beloofd en wat je beloofd moet je doen!” 

Overleg
FNV Schoonmaak heeft al eerder bij de overheid aangegeven, dat zij van mening is dat alle schoonmakers die werken op een rijksoverheidspand binnen de komende zes jaar ambtenaar moeten worden. Op 26 november was er een overleg met vertegenwoordigers van de overheid hierover. De schoonmakers van Buitenlandse Zaken, I&M en IND wilden hun onvrede laten zien aan de overheid. Zij spreken namens een veel grotere groep schoonmakers die zich ernstig zorgen maken over hun toekomst.

Deel dit artikel

Ook interessant: