26 januari 2016

FNV en GOM akkoord sociaal plan schoonmakers Drechtsteden

Vakbond FNV Schoonmaak heeft met schoonmaakbedrijf GOM een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de verdrongen schoonmakers van de Drechtsteden. “We vinden het heel erg dat we afscheid moeten nemen van het werk dat we jarenlang in de gemeentepanden hebben gedaan. Maar we zijn wel heel blij dat er naar ander werk wordt gezocht en er een redelijke ontslagvergoeding is afgesproken”, zegt schoonmaakster Tecca Erdem-Burakcin.

In eerste instantie streeft GOM naar herplaatsing binnen de regio. Mocht dit niet lukken, dan ontvangen de boventallige schoonmakers een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule zoals deze gold op 30 juni 2015 met een correctiefactor 0,5 (met een minimum van een half maandsalaris per gewerkt dienstjaar).

Ontslagvergoeding
Herrie Hoogenboom van FNV Schoonmaak: “Deze ontslagvergoeding komt dus in plaats van de transitievergoeding en houdt rekening met de lange dienstverbanden. Hoewel we het nog steeds afkeuren dat bestaand werk wordt overgenomen door SW Drechtwerk, is het goed dat GOM zorgt voor zijn schoonmakers.”

Werkverdringing
De Drechtsteden willen de schoonmaak van hun gemeentepanden in eigen beheer verrichten met nieuwe werkers met een SW-, Wajong- of bijstand-achtergrond. Dit leidde tot de verdringing en het ontslag van de 47 schoonmakers die dat werk al jaren doen. Sinds begin december hebben de schoonmakers herhaaldelijk geprotesteerd tegen de plannen van de Drechtsteden. “Dit akkoord betekent niet dat wij ons neerleggen bij de gang van zaken”, stelt Hoogenboom. “Wij gaan door.”

Deel dit artikel

Ook interessant: