18 februari 2016

FNV en CNV trekken zich terug uit Stichting Normering Arbeid

FNV en CNV Vakmensen hebben zich op 12 februari teruggetrokken uit de Stichting Normering Arbeid. (SNA). Verschil in inzicht over de ontwikkeling en regulering van flexibele arbeid is de reden. Alle bedrijven die beschikken over het OSB-Keurmerk voldoen ook aan de SNA-norm. Dit meldt OSB op haar website.

De SNA is in 2006 gestart in de uitzendbranche als zelfreguleringsinstrument, dat opdrachtgevers en inleners zekerheden moest bieden in het kader van de Wet ketenaansprakelijkheid en de Wet arbeid vreemdelingen. Er werd daarmee iets unieks neergezet: een sterk en breed gedragen keurmerk voor uitzenden en aanneming van werk gefundeerd op een nationale NEN-4400 norm.

OSB heeft zich bij de introductie van het OSB-Keurmerk aangesloten bij de SNA.

In de loop van de tijd zijn uitzendbureaus steeds meer vormen van flexibele arbeid gaan aanbieden. De vakbonden in de uitzendbranche en de overheid hebben geprobeerd ook de nieuwe vormen van flexibele arbeid (onder meer contracting en bemiddeling van zzp’ers) via de SNA-norm te reguleren. Verschil in inzicht over de gewenste ontwikkeling van flexibele arbeid in Nederland en de wijze waarop die gereguleerd moet worden, waren voor de bonden redenen om zich uit de SNA terug te trekken.

“De bij de SNA betrokken ondernemersorganisaties, waaronder de OSB, geloven nog steeds in het belang van zelfregulering en zullen blijven werken aan de ingeslagen weg van zelfregulering via de NEN 4400. De stap van de bonden heeft daarmee geen directe consequenties voor het OSB-Keurmerk”, stelt Nico Koch, beleidssecretaris KAM en Economie van OSB, haar leden en betrokkenen gerust.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: