FMG-congres De standaard veranderen: “Samen aan verandering werken enthousiasmeert en smaakt naar meer”
“Ik werk in het tofste team, maar dat zullen jullie waarschijnlijk ook zeggen over jullie eigen team. En dat is goed. Samenwerken is belangrijk, verbinden brengt veel. Ook vandaag met het thema De standaard veranderen kan samenwerken tot mooie resultaten leiden. Veranderen is niet altijd gemakkelijk, maar we doen het wel. Samen. En dat staat vandaag centraal!”, introduceert Raimondo Otten, sales director van BOMA Nederland en dagvoorzitter van het FMGezondheidszorg-congres op 14 juni. Een inspirerende middag op een inspirerende locatie, met een inspirerend thema en een inspirerend kwartet aan gastsprekers. Leest u ons verslag en verandert u mee?
“Dat we dagelijks met veranderingen te maken hebben, is een feit. Iedere dag creëren we een nieuwe werkelijkheid voor morgen. Kleine of grote veranderingen. Er is bij iedereen veel gaande in het werk. We bereiken mooie prestaties en bereiken veel met elkaar. Iedere dag opnieuw, met de veranderingen van gisteren en vandaag”, trapte dagvoorzitter Otten het FMG-congres De standaard veranderen af.
Schoonmaak, de stille leraar
“Facilitair management kan en moet veranderen”, stelt wetenschapper Herman Kok. “Schoon (maken) is een van de meest onderschatte elementen voor zakelijke prestaties. Schoonmaak wordt gezien als een kostenpost en ongeschoolde arbeid kan iedereen. Wat is dan de toegevoegde waarde?” Kok toont dat aan. Uit zijn onderzoek naar gastvrijheid in werkomgevingen blijkt dat 42% van de ondervraagden zich met opvolging van meldingen en schoon sanitair welkom te voelen in een gebouw. Kok onderzocht ook de invloed van schoon op studieprestaties op 18 hogescholen: “Schoonmaak is de ‘stille leraar’ en draagt bij aan goede prestaties.” Herman Kok kan met zijn berekening met schoonmaak en omgeving voorspellen, hoe succesvol studenten zullen zijn. “Schoonmaak doet er dus toe”, stelt Kok. Volgens de wetenschapper van de Universiteit van Wageningen zijn dit de lessons learned: omarm holistisch schoonmaak, ambieer healing spaces, en zorg voor persoonsgerichte zorg door patiënt, zorgverlener en bezoeker een stem te geven.
Samen veranderen smaakt naar meer
Karin Valckenier, diensthoofd Schoonmaak bij het Maria Middelares Ziekenhuis in Gent, doorliep het proces van twee ziekenhuispanden naar één nieuw pand. Beide panden met een eigen manier van schoonmaak en eigen cultuur. “Het is belangrijk om objectief en onbevooroordeeld naar processen bekijken. Schoonmaak is een puzzelstukje in het proces.” Valckenier tipte: “Vraag medewerkers: waarom? Tik ze niet op de vingers. Samen is erg belangrijk om tot verandering te komen. Blijf fris, denk out of the box en vergeet niet dat verandering steeds gepaard gaat met opleiding en kennis. Samen aan verandering werken, enthousiasmeert en smaakt naar meer. Stukje erkenning en luisteren naar je mensen. Zo kan ieder zelf bijdragen aan verandering en verbetering.”
Het verschil maken
De derde inspiratiebron om de standaard te veranderen: Machiel van Dooren, director Made Blue Foundation. Na zijn studie kwam Van Dooren in de wereld van Fair-trade terecht. “Interessant. Ik zag bijvoorbeeld in Afrika de kracht van ondernemerschap, van lokale mensen, van het leven van de dag. Dit brengt creativiteit, geeft energie en is zelfredzaamheid. En, wij denken misschien anders over hun levenswijze, maar zij zijn er vrolijk bij.” Omdat Van Dooren het verschil wil maken, startte hij in 2014 Made Blue: werken aan de toegang tot schoon drinkwater op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Hoe? Door in Nederland te besparen op water en dit terug te geven op de plekken waar er geen schoon drinkwater is. Van Dooren: “663 miljoen mensen hebben verminderde toegang tot water. Dat zijn er net zo veel als inwoners van heel Europa.” Hij daagde de congresdeelnemers – de leden van FMGezondheidszorg – uit: “In de zorg zijn ook mogelijkheden voor het verbinden van zakelijke beslissingen met een opbrengst voor het goede doel.”
Op verhaal komen of verhaal halen
“Wat je gelooft, is waar. Als je wilt veranderen, verdiep je dan in wat mensen geloven. Doe je dat niet? Dan moet je op verhaal komen, of verhaal halen”, aldus Jan van Setten. De auteur, inspirator, motivator, mindsetter en energieboost daagt uit en inspireert: “Als jij anders kijkt naar dezelfde dingen, veranderen dingen. Denk bijvoorbeeld aan een vervelende collega. Ook hij is een kind van ouders die hem/haar onvoorwaardelijk lief hebben…”
Dat je binnen 0,25 seconden dingen kunt veranderen, overtuigt Van Setten ook. “Wat is het bestaansrecht van een probleem? Er moet een oplossing zijn. Anders hebben we een situatie. Binnen 0,25 seconden volgt een respons of impuls. Als we deze tijd verlengen, dan is er minder impulsiviteit en meer responsabiliteit.” En ook van Van Setten geeft enkele lessons learned: “Verwonder jezelf. Doe minder interessant en meer geïnteresseerd. Geef. Zegt iemand ’dat kan ik niet aan’. Draai het om en zeg ‘ik kan het aan’. Veranderingen kunnen we aan!”
Over het congres
“Tijdens ons congres De standaard veranderen is een van de belangrijkste thema’s in de gezondheidszorg belicht”, vertelt Stijn Krol, voorzitter van branchevereniging FMGezondheidszorg. “Immers, er gebeurt veel in de zorg en er moet ook veel gebeuren met het oog op de veranderende zorgvraag door aspecten als vergrijzing, het tanende arbeidspotentieel en inkrimpende budgetten. Hoe kunnen wij het morgen anders doen? Met die vraag en vooral met het antwoord daarop gingen de congresdeelnemers naar huis.”
Klik hier voor het fotoverslag en hier voor het filmverslag voor het FMG-congres.